Forum > i40 VF
[i40 VF] stukanie i uderzanie na kierownicy, trudna diagnoza
Mariusz 71:
Próbowałem ale nie pomaga.
Jacek72:
Miałem również z tym tematem delikatny problem. Dało się wyczuć stuki na niektórych nierównościach. Robiłem badania techniczne, diagnosta nie zauważył nic niepokojącego. Pojechałem do mechanika, sprawdzał wszystko i twierdził ze jest ok. Pojechałem jeszcze do innego mechanika. Stwierdził iż końcówki drążka kierowniczego mają niewielki luz. Po wymianie problem totalnie się rozwiązał. W moim przypadku były to końcówki drążka kierowniczego.
Chyba trzeba je dokładnie sprawdzać, bo dwóch fachowców twierdziło są sprawne...a jednak nie były..Oczywiście potem trzeba ustawić geometrię..
Mariusz 71:
Wczoraj dokręcałem śruby w układzie kierowniczym, wymieniłem jeden drążek kierowniczy bo było czuć luz, oraz na dokręcanie na krzyżakach i dalej to samo słychać stuki w kierownicy. Zauważyłem też że podczas jazdy przy skręconej kierownicy nie słychać tych stuków.
Venom:
--- Cytat: "Jacek72" ---Miałem również z tym tematem delikatny problem. Dało się wyczuć stuki na niektórych nierównościach. Robiłem badania techniczne, diagnosta nie zauważył nic niepokojącego. Pojechałem do mechanika, sprawdzał wszystko i twierdził ze jest ok. Pojechałem jeszcze do innego mechanika. Stwierdził iż końcówki drążka kierowniczego mają niewielki luz. Po wymianie problem totalnie się rozwiązał. W moim przypadku były to końcówki drążka kierowniczego.
Chyba trzeba je dokładnie sprawdzać, bo dwóch fachowców twierdziło są sprawne...a jednak nie były..Oczywiście potem trzeba ustawić geometrię..
--- Koniec cytatu ---
miałem to samo, delikatne "stukanie" na kierownicy ale tylko na konkretnych nierównościach . Pojechałem na diagnozę i do wymiany obie końcówki drążka i tylne tuleje przedniego wahacza. Problem rozwiązany .
Mariusz 71:
Stuki na końcówkach drążków mają inny dźwięk i nie słychać pod samą kierownicą, też miałem to wiem. Zostało mi jeszcze skorzystać z porady klubowicza na rosyjskim forum Hyundai i dodać podkładkę spreżynującą jak na załączonym obrazku i myślę że to będzie to. Jak pierwszy raz mechanik robił w moim aucie i wymienił tą gwiazdkę to mi mówił że stuki są właśnie w tym elektronicznym układzie kierowniczym wałek powoduje te stuki, wyciągnął oryginalną spreżynkę i dał inną i było jeszcze gorzej, spowrotem włożył ta samą, ale o tej podkładce dzisiaj doczytałem więc za jakiś czas znowu odwiedzę mechanika, jak mówi staropolskie przysłowie do trzech razy sztuka :)
Nawigacja
[#] Następna strona