Forum > i40 VF
[i40 VF] stukanie i uderzanie na kierownicy, trudna diagnoza
siemaniec:
Na postoju objaw taki mam tylko w jednym położeniu kierownicy. Szybkie ruchy w lewo-prawo, tak po 5 cm i słychać jak puka. Obrócę o 90 stopni i cisza. Obrót kierownicą o 360 stopni i stukanie. Dlatego obstawiam maglownicę. Najprawdopodobniej mam w jednym miejscu wyrobiony zębnik (wałek zębaty). Mam stuki i czuć to na kierownicy podczas jazdy po kocich łbach, przejeździe przez tory itp. czyli jakaś poprzeczna nierówność.
Niżej masz 2 linki do filmów na Youtube, na postoju i w ruchu. Mam dokładnie to samo.
//www.youtube.com/watch?v=P9mUILbPqM0
//www.youtube.com/watch?v=OfSq-YWT7vM
waszek_rmc:
To ja nie zaobserwowałem czegoś takiego... albo nie chciałem słyszeć :)
Musze sprawdzić po pracy dokładnie, u mnie na nierównosciach nie słychać tylko czuć...
[ Dodano: 2017-10-30, 20:19 ]
Sprawdziłem to co na filmiku, praktycznie co ileś stopni robiąc takie ruchy jak na filmiku i brak stuków. Oczywiście nie jest to bezgłośne - ale to takie gumowe dzwieki, pojawiające się pod każdym stopniem - takie same (czy to 45, czy 90, 180 i 360). Nawet nagrałem filmik by sprawdzić czy mikrofon czegoś nie wychwycił, na zewnątrz nie słychać nic.
Zatem nie wiem co u mnie jest, jak dla mnie to ewentualny luz jest na mocowaniu przekładni wewnątrz auta
waszek_rmc:
--- Cytat: "wtom" ---jeżeli macie przekładnie elektryczne to winą stuków jest gumowa "zębatka" //www.youtube.com/watch?v=rxTcFnykutc
--- Koniec cytatu ---
No to jest ciekawostka. Widać ze samemu można ogarnąć, pytanie gdzie dostać taka gwiazdkę ;) u mnie jak pisałem stuków nie ma...
Interesuje mnie temat dokręcania tych śrub który jest opisany w dzila i30.. bo to dokładnie to ci pisali nasi sasiedzi
siemaniec:
Wpisz w wyszukiwarkę takie coś "APDTY 112837 Steering Column Motor" i Ci wyszuka. Można min dostać na Amazonie czy Ebay. Ceny koło 5-8 $.
Szukając po numerze serwisowym Hyundaia "Part number: 563152K000FFF" cena poniżej dolara :) Raczej na pewno idzie to dostać w serwisie Hyundaia w PL.
kosmos2011:
--- Cytat: "waszek_rmc" --- pytanie gdzie dostać taka gwiazdkę
--- Koniec cytatu ---
56315-2K000FFF słyszałem że ASO nie chcą tej części sprzedawać.
https://www.carmd.com/Tsb/Download/103778/5002482
Nawigacja
[#] Następna strona