Forum > Getz
[Getz] Problem ze stukaniem metalicznym w silniku
Andy:
--- Cytat: "Akustyczny" ---
Witajcie ponownie. U mnie problem rozwiązał się zaskakująco - po samym uzupełnieniu oleju, który był praktycznie na minimum. Dolałem oleju GM 10W40, który wcześniej był zalany i miałem jeszcze pojemnik od poprzedniego właściciela. Silnik zapala i pracuje od razu w ciszy, nawet po dłuższym postoju.
--- Koniec cytatu ---
To działa tylko na krótką metę niestety. Zrobi się zimniej jesienią i będzie to samo.
Akustyczny:
Pewnie tak - liczę się z tym, że stukot wróci ;) Pozostaje wymiana wszystkich popychaczy - 30zł / 1szt. Ciekawe ile robocizna..
A na marginesie: wg książki serwisowej (tłumaczenie na ENG) stukanie po starcie to normalny objaw, a jeśli trwa do 15 min może oznaczać wyciek oleju.
Wiem, że w download jest wersja RUS, więc w razie czego mamy w ENG tu: http://upthere.ru/79.htm
robaszek127:
Dlatego przy hydraulicznych popychaczach najlepiej dać olej 5W40. Sam zmieniłem z 10w40 bo na nim dłużej rano było je słychać.
Gosia26wawa:
Mój mechanik powiedział że za 200 zł wymieni mi. ;-)
servicemen:
Nie zapomnij doliczyć jeszcze kosztu uszczelek. Bo na starych grzechem było by to składać. I z operacji zrobi się niezła sumka.
Nawigacja
[#] Następna strona