Forum > Getz
[Getz] Getz - duży apetyt na benzynę
Andy:
Cześć.
Wyszedł mi temat dużego spalania benzyny mojego Getza 1.3, 2004 rocznik. Na co dzień jeżdżę na LPG, ale z racji tego, że butli gazowej skończyła się 10-letnia legalizacja, to musiałem ją wymontować i oddać do ponownej homologacji. W tym czasie jeździłem na benzynie no i kazało się, że apetyt Getza na benzynę jest jakiś kosmiczny, jakby silnik miał ze 3 litry pojemności. Nie liczyłem dokładnie, ale wychodzi jakieś 12 litrów benzyny na trasie, przy powiedzmy 100 km/h. Gazu w tych samych warunkach spalałby mi 8, max. 9 litrów. W mieście strzałka wskaźnika spada wręcz w oczach. Ponieważ taka sytuacja jest oczywiście nie zaakceptowania więc moje pytanie jest następujące: co może być najbardziej prawdopodobną przyczyną takiego apetytu na benzynę? Jakieś sugestie?
Rusek:
Witam, podpinam się pod temat. Mam podobny problem jednak posiadam Getza 1.1 rok 2003 w którym nigdy nie było LPG. Mieszkam w małym mieście i w godzinach szczytu raczej prawie nigdy nie jeżdżę, w korkach też nie stoję. Spalanie w mieście mam około 12 litrów gdzie w drugim autku (Łada Kalina 1.4 90KM) spalanie nie przekracza 9-10 litrów. Co do jazdy w trasie spalanie przy 70km/h wyliczyłem że mam około 10 litrów (2500-3000 obrotów) a przy 90km/h już nie ma sensu jechać gdyż obroty dochodzą czasem do 4000... Nawet nie sprawdzałem spalania. Jakie masz obroty przy 70km/h i 90km/h?
robaszek127:
Z ciekawości zapytam ile kosztuje ponowna legalizacja butli. Bo sam wymieniałem ostatnio i polska butla wyszła mnie niecałe 250zł za polcoma z homologacją do 2026r.
Co do spalania dziwne by tyle palił skoro u mnie bez jazdy oszczędnej pali 7,7-8,5L gazu i zawsze tankuję na orlenie bo tam mają wg mnie najlepszy gaz.
Bym proponował sprawdzić sondę lambda bo jeśli ona siadła od jazdy na gazie to wtedy będzie kosmiczne spalanie.
Andy:
Ponowna legalizacja kosztowała 200zł (włącznie z robocizną wymontowania i zamontowania). Na kolejne 10 lat.
Rusek - przy 70km/h nie jeżdże na piątym biegu, bo obroty są wtedy poniżej 2k, przy 90 km/h mam, o ile pamiętam, powyżej 2.5k. Ale ja mam inny silnik. Jak Ci zależy na dokładniejszej informacji mogę bardziej się przyjrzeć.
Robaszek - ja tankuję na Shellu i uważam, że też maja dobry gaz (z Orlena nie widzę różnicy), na pewno jest też sensownie czysty, bo widzę po filtrach. Ale nie o gaz tu chodzi, bo tu spalanie mam jak zawsze, ale o benzynę. W mieście przy dynamicznej jeździe dochodzi mi do 15 litrów, co przyznasz przy 1.3l silniku to jakaś katastrofa.
Czy uwalona sonda lambda nie powinna również mieć wpływu na zużycie gazu?
Akustyczny:
Cześć, ja też jeżdżę 1.3 (rocznik 2005, LPG) i nie mam aż takich zużyć. A stoję codziennie w korkach. Przy jeździe na samej benzynie faktycznie trochę pije, ale nie powiedziałbym, że jakoś przesadnie :)
Co do obrotów, Panowie, 4000 to do zrobienia na każdym biegu jeśli ma się ciężką stopę :D
Ale u mnie przy normalnej jeździe, blisko 4k mam dopiero przy 140km/h w trasie (ale wtedy wiadomo, że jazda przestaje być ekonomiczna). Jeśli nie przekraczam 120km/h, to nigdy nie sięgają 4k. Jednak 1.1, a 1.3 to różnica, więc nie chcę wyrokować :)
Nawigacja
[#] Następna strona