Autor Wątek: [Santa Fe SM] Świecąca się kontrolka filtra paliwa  (Przeczytany 28255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Waldemar

• Gość
[Santa Fe SM] Świecąca się kontrolka filtra paliwa
« dnia: 17 Luty 2012, 20:12:58 »
Witam
Znowu coś się z....... już  mam dość tego ,do rzeczy na wolnych obrotach pali  się kontrolka filtra paliwa po zwiększeniu obrotów gaśnie ,spuściłem z dołu ropy że niby woda w paliwie dalej to samo przeczyściłem wtyczki i nie wiem już co  to jest :oops: .Jeszcze mam taką myśl jak poszły mi diody w alternatorze 3 lata temu to też filtr się palił ,akumulator i brek zacząłem mierzyć napięcie i bez obciążenia na wolnych obrotach mam 13,75V  i tak myślę że chyba jedna dioda poszła w alternatorze jak włączę światła ładowanie się nie zmienia ale jak włączę dmuchawę to spada na 12,08V na wolnych obrotach na II pozycji + do tego  światła to napięcie wraca na 13,35V lub dmuchawa coś miesza z napięciem.
Jak macie jakieś pomysły Proszę o podpowiedzi
Pozdrawiam Waldek

[ Komentarz dodany przez: IgoReCzeK: 2012-03-09, 11:51 ]
Tagowanie tematu.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Luty 2012, 23:08:41 »
Jak dla mnie Przyjacielu to problem z napięciem ładowania, zdecydowanie za mało u mnie na wolnych obrotach dawał prawie 15 V na aku. ewentualnie regulator napięcia coś świruje i od tego głupieje elektronika.

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Luty 2012, 08:20:05 »
Hulltay twoje słowa mnie utwierdziły że będzie coś z alternatorem :evil: !Zdarzyła mi się taka rzecz dzień wcześniej ładowałem akumulator odpiąłem klemę -  ,i wczoraj jadę po 1km zapaliły się kontrolki akumulatora ,filtra paliwa i break i zaraz zgasły i pewno w tym czasie się coś swajczyło tylko dla czego ? i właśnie potem zaczęła się świecić filtr paliwa na wolnych obrotach ,tak dumam głośno akumulator był naładowany i nie przyjął napięcia z alternatora i zrobiło cofkę z napięciem :?:

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Luty 2012, 08:39:54 »
ale wydaje mi się, że akumulator zawsze przyjmie napięcie z alternatora..

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Luty 2012, 22:36:30 »
Tak jak napisał Kurako tzw. cofka jest tu raczej bardzo mało prawdopodobna (zresztą są zabezpieczenia)  bo aku zje cały prąd który dostaje minus to co idzie na obsługę urządzeń elektrycznych, obstawiałbym w tym przypadku regulator napięcia. Sprawdź go może w pierwszym rzędzie.

Probably

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Luty 2012, 17:56:36 »
W Lantrze miałem podobnie. Nikt nie potrafił mi tego jednoznacznie zdiagnozować, jednego dnia kontrolki wariowały, po czym następnego wszystko wracało do normy..
Aż kiedyś podczas jazdy silnik zgasł, wszystkie kontrolki również ... słowem.. amen w pacierzu.
Okazało się, że winowajcą był regler. Najpierw wariował aż w końcu padł całkiem..

Także, podobnie jak kolega..proponuje sprawdzić regulator w pierwszej kolejności.

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Luty 2012, 18:32:08 »
Dzięki za podpowiedzi ,zauważyłem jeszcze jedną rzecz jak jest silnik zimny obroty około 950 to się nie zapala ale gdy silnik się trochu nagrzeje i obroty spadnął do 900 to zaczyna świecić potem do 1700 gaśnie mierzyłem jeszcze raz wczoraj bez obciążenia daje 13,90 V z obciążeniem światła 13,70V ,a jak dodam dmuchawę to 12,08 v.Ciekawi mnie jeszcze akumulator mierzyłem go bez odpalenia miał 13,5 V czy to możliwe?

felkner

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Luty 2012, 07:30:05 »

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Marzec 2012, 15:26:35 »
Dla Potomnych :-D

Długo się nie odzywałem ale czekałem na flotę ,a więc tak alternator padł całkowicie przebicie na uzwojeniu, regulator napięcia padł i jakieś plastiki w środku rozdudkane reanimacja 600 zeta lub 700 stówek nowy z gwarancją ,już tego nie komentuję :oops:

felkner

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Marzec 2012, 21:00:30 »

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Marzec 2012, 16:24:31 »
Cytat: "Waldemar"
Dzięki za podpowiedzi ,zauważyłem jeszcze jedną rzecz jak jest silnik zimny obroty około 950 to się nie zapala ale gdy silnik się trochu nagrzeje i obroty spadnął do 900 to zaczyna świecić potem do 1700 gaśnie mierzyłem jeszcze raz wczoraj bez obciążenia daje 13,90 V z obciążeniem światła 13,70V ,a jak dodam dmuchawę to 12,08 v.Ciekawi mnie jeszcze akumulator mierzyłem go bez odpalenia miał 13,5 V czy to możliwe?

od paru dni mam podobny objaw - ale u mnie kontrolki nie gasną wcale- silnik odpala/pracuje normalnie, podczas przegazowania silnika obserwowałem światła główne nic się nie zmienia ani nie przygasają ani nie świecą jaśniej, kontrolki świecą niezależnie od tego czy silnik zimny czy ciepły, niezależnie od obrotów i stało się to bezobjawowo jechałem w jednym kierunku parę kilometrów, zgasiłem silnik, po paru minutach odpaliłem silnik i od tego czasu świecą się. Zlałem odstój z filtra i nic.

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Marzec 2012, 18:17:53 »
Cześć sprawdz ładowanie ile Ci daje , pierwszym razem miałem to samo zapaliły się trzy(brek, ładowanie i filtr wody ) i nie gasły światła miałem też normalne ani nie bledły a na ładowaniu pod obciążeniem było 12,02V i wtedy dałem do bendixa to poszły diody i jakiś zespół prostownikowy i po 3 -latach zapaliły sie 3 i 2 zgasły a filtry wody został tak jak wyżej opisałem ,alternator całkowicie szlak trafił uzwojenie diody i posypały się plastiki z obudowy do środka i przemieliło ale ładowanie jeszce było nie złe  :mrgreen: i skoki duże napięcia były dobrze że komputer przez te skoki nie sfajczyło  :shock:

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marzec 2012, 19:24:05 »
No jestem już po pierwszej diagnozie :( wypalony alternator i zwarcie na układzie zasilania świec żarowych - diagnoza elektryka - spartaczona robota przy wymianie świecy żarowej- wymieniana 2 tygodnie temu, odpowiedź mechanika - ta awaria nie ma nic wspólnego z jego robotą ale zapowiedział że jeżeli jest to faktycznie jego wina to naprawę weźmie na siebie - oby

ŁOWCZY

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Marzec 2012, 11:12:57 »
Koledzy u mnie był sfajczony bezpiecznik 80A, obsługujący nagrzewanie swiec. Okazało się, że najprawdopodobniej przy wymianie świecek, jakaś aluminiowa listwa została zamocno dokręvona i dotykało głowicy co spowadowało zwarcie i szlak trafił bezpiecznik. Ponadto i tak się dobrze skończyło bo ponoć od tego może zafajczyc się samochód. Tak twierdzi mój nowy mechanik.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Kwiecień 2014, 14:02:12 »
Treść posta z 30.03.2012 -
No i jestem po naprawie, mechanik miał racje to nie jego wina - totalny zbieg okoliczności- wypalił się mostek w alternatorze i w ostatnim tchnieniu wypalił mi 2 świece żarowe z tego jedną tak doszczętnie że zaspawała się i robiła pełne zwarcie i z tego powodu wypaliło mi bezpiecznik 80A, mam jeszcze podejrzenie uszkodzenia akumulatora ale to muszę poobserwować.
całość 500zł naprawa :( i oby akuś był dobry

[ Dodano: 2014-03-11, 18:38 ]
Po 2 latach znowu to samo :-x w drodze do pracy przygasły mi światła i zapaliły kontrolki ładowania, filtra paliwa i hamulca.
Mam nadzieje że bez dodatkowych niespodzianek jak ostatnio.

--parę dni później

Po naprawie - regeneracja alternatora - wymiana prostownika, łożyska pod kołem pasowym -  z częściami i robocizną (demontaż - regeneracja - montaż) 490zł

Sorki za kombinacje ale inaczej się nie da