Autor Wątek: [Santa Fe SM] Wskazówka poziomu paliwa  (Przeczytany 8656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kpac

• Gość
[Santa Fe SM] Wskazówka poziomu paliwa
« dnia: 18 Listopad 2013, 13:37:46 »
Mam pytanie: czy po wyłączeniu stacyjki wskazówka poziomu paliwa powinna opadać do zera?
(Santa Fe 2002r).

Offline ferudin

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopad 2013, 14:18:45 »
W benzynie opada.

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopad 2013, 15:40:15 »
Diiizel także - przynajmniej u mnie.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopad 2013, 20:43:51 »
Nawet poniżej zera:)

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopad 2013, 21:10:13 »
Był taki temat, dotyczący Getza. Może trochę pomoże.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2297

kpac

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopad 2013, 07:16:38 »
Dzięki wszystkim za podpowiedzi - wygląda na to, że mam problem z tym wskaźnikiem. Co prawda wskazuje prawidłowy poziom paliwa ale wolałbym, żeby po wyjęciu kluczyka nie nie "działało" poza kontrolą. Może jest tam jakaś sprężynka, która sprowadzała wskazówkę do zera... Albo to coś z elektryką...

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopad 2013, 10:45:59 »
Sporo na ten temat znalazłem po wpisaniu w Google hasła "wskaźnik poziomu paliwa po wyjęciu kluczyka". Dotyczy innych samochodów, ale problem ten sam. Proponuję poczytać.

motaMK

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopad 2013, 17:57:23 »
u mnie nie opada
nieważne czy jest kluczyk czy nie zawsze tak samo
myslałem że to narmalne ale teraz zaczynam sie martwić

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopad 2013, 12:46:12 »
Witam w moim santku wskazówka nie opada po wyciągnięciu kluczyków z stacyjki i w accentcie miałem tak samo a samochód był prosto z salonu i myślę że wszystko jest w pożądku

felkner

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Listopad 2013, 08:13:01 »

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Listopad 2013, 12:28:56 »
W takim wypadku ja bym się zastanowił nad tym - jeśli wskaźnik reaguje po włączeniu zapłonu to czemu nie ma reakcji w odwrotnej sytuacji.
Wskaźniki działają na zasadzie cewki elektromagnetycznej, jest zasilana wskazuje, nie ma zasilania nie wskazuje, nie ma w prawidłowym działaniu niczego pośredniego.
Ok jeśli jest podane zasilanie cały czas - to wskaźnik powinien działać niezależnie od tego czy zapłon jest włączony czy nie - jeśli tankujesz to poziom na wskaźniku powinien podnosić się w miarę tankowania i odwrotnie - jeśli nie jest zasilany nie wskazuje poziomu więc po wyłączeniu zapłonu wskazówka powinna opaść.
Trafiłem kiedyś na podobny przypadek ale to dotyczyło wskazań temperatury silnika i wtedy wskazówka zawsze wskazywała temperaturę silnika zagrzanego, jak był zimny to wskazówka "leżała" ale w wypadku układu paliwowego - powiedziałbym że to było by dziwne że dopuścić do stałego zasilania nawet podczas postoju, przecież czujnik poziomu paliwa jest jakby nie było w zbiorniku, ON/etylina - zawsze to paliwo

Tyle z mojej wiedzy na temat tego typu wskaźników typowo teoretycznie.
Dodam że u mnie wskaźnik opada po wyłączeniu zapłonu i tak miałem również w poprzednich samochodach którymi jeździłem

Michal91r

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Październik 2016, 22:54:36 »
U mnie po zgaszeniu silnikka wskazówka pozostaje na tym samym poziomie. Po zatankowaniu powoli pnie się do góry. Ogólnie widzę, że prezentuje poprawne wskazania, ponieważ zawsze tankuję do pełna i wiem ile wchcodzi od jakiej granicy :)
Fakt, denerwuje, gdy tankuję , po czym muszę czekać ok 5 km zanim pojawi się na poziomie "F" :)