W takim wypadku ja bym się zastanowił nad tym - jeśli wskaźnik reaguje po włączeniu zapłonu to czemu nie ma reakcji w odwrotnej sytuacji.
Wskaźniki działają na zasadzie cewki elektromagnetycznej, jest zasilana wskazuje, nie ma zasilania nie wskazuje, nie ma w prawidłowym działaniu niczego pośredniego.
Ok jeśli jest podane zasilanie cały czas - to wskaźnik powinien działać niezależnie od tego czy zapłon jest włączony czy nie - jeśli tankujesz to poziom na wskaźniku powinien podnosić się w miarę tankowania i odwrotnie - jeśli nie jest zasilany nie wskazuje poziomu więc po wyłączeniu zapłonu wskazówka powinna opaść.
Trafiłem kiedyś na podobny przypadek ale to dotyczyło wskazań temperatury silnika i wtedy wskazówka zawsze wskazywała temperaturę silnika zagrzanego, jak był zimny to wskazówka "leżała" ale w wypadku układu paliwowego - powiedziałbym że to było by dziwne że dopuścić do stałego zasilania nawet podczas postoju, przecież czujnik poziomu paliwa jest jakby nie było w zbiorniku, ON/etylina - zawsze to paliwo
Tyle z mojej wiedzy na temat tego typu wskaźników typowo teoretycznie.
Dodam że u mnie wskaźnik opada po wyłączeniu zapłonu i tak miałem również w poprzednich samochodach którymi jeździłem