Autor Wątek: [ix35 EL] Rozładowany akumulator  (Przeczytany 44797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MaciejKa

• HKP
  • **
[ix35 EL] Rozładowany akumulator
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Październik 2016, 13:55:19 »
IMHO z akumulatorami w naszych ix'ach jest coś nie halo :-( Na przeglądzie po 2 latach, przy przebiegu circa 54000 kkm, okazało się, że aku jest w połowie rozładowany. Prąd ładowania OK, żeby było śmieszniej jeżdżę głównie w długie trasy, dzień przed przeglądem zrobiłem Warszawa-Kielce-Warszawa, czyli około 380km... Miły mechanik w AutoGT powiedział, że "ten typ tak ma" i warto raz w miesiącu podłączyć pod prostownik - nie powiedział tego wprost, ale z rozmowy wynikało, że problem jest im doskonale znany.

jroman

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Październik 2016, 21:03:39 »
dziś dokonałem pomiaru ponownie i tu co jakiś czas zmiana raz 13.9V raz 14,1V a nawet 12,5V coś się sypie! podłączę miernik pod zapalniczkę i będę obserwował.

[ Dodano: 2016-10-20, 21:48 ]
I się okazało ze komputer steruje ładowaniem bez obciążenia napięcie spada do 13V a po podaniu obciążenia wzrasta nawet do 14.3V i jak mamy z jakiś przyczyn rozładowany akumulator to należy go doładować prostownikiem bo w aucie nie krótkich dystansach nie  doładuje bo dla ochrony akumulatora (aby nie gazował bo jest bez obsługowy) nie jest trzymane non stop 14,3V tylko spada do 13V .

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Listopad 2016, 17:39:14 »
to nie żadna ochrona aku tylko jego dożynanie  :mrgreen: . niestety ekologia wymusiła stosowanie "inteligentnego" alternatora. czyli tak jak piszesz to komp decyduje jak ma być ładowany aku. w skrócie ma to na celu obniżenie zużycia paliwa, emisji itd. komp analizuje warunki pracy altka, temp otoczenia w komorze silnika, obciążenie i inne tam...po czym reguluje wartoś napięcia i prądu ładowania lub odcina nawet całkowicie ładowanie aby obniżyć zużycie paliwa, doładowuje intensywnie podczas hamowania lub jak np. zwiększy się obciążenie np. światłami. kończąc może się zdarzyć tak, że jak kończy się jazdę to akurat komp sobie nie ładował i zostawiasz auto na noc z niedoładowanym aku.

jroman

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Marzec 2017, 09:17:17 »
na zacisku "-" akumulatora jest moduł do którego jest wpięta wtyczka, po wyjęciu tej wtyczki ładowanie jest na poziomie 14,3V ja przy normalnych układach i człowiek jeździ spokojnie i wie ze ma akumulator naładowany. Przy normalnych samochodach jest ładowanie non stop 14,5V i jest ok.

mada

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Marzec 2017, 09:39:39 »
A nie jest to czasem zabezpieczenie przed przeładowaniem aku.
Mam aku już 6 rok nie chce paść :-P  :lol: .
Pozdrawiam

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Marzec 2017, 21:49:31 »
Akurat cieszyłbym się że akumulator jest fabryczny i tyle trzyma. Kupiony w sklepie już tyle nie pociągnie. Dawniej pamiętam czasy jak nikt się nie dziwił akumulatorem 10 letnim i starszym.
Moim zdaniem lepiej mieć stałe ładowanie niż jakieś inteligentne. Szczególnie przy jeździe na światłach i krótkich dystansach nawet ciągłe nie doładuje dużego aku.

Offline ix35kris1981

• HKP
  • **
ładowanie - alternator ix35
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Lipiec 2017, 10:40:05 »
Witam. Mam od niedawna wtyczkę do gniazdka 12V z wyświetlaniem napięcia w instalacji. Zauważyłem kilk adziwnych zjawisk.
1. Światła ustawione na świecenie auto to ładowanie skacze od 14.5 do 12.8V. Jak jadę hamując silnikiem to 14.5 jak jade delikatnie bez przyśpieszania i obciążania przy okazji jadąc pod górę tez 14.5 a jak przyśpieszam to 12.8 na jałowym te z 12.8V.
2. Dzisiaj postanowiłem sprawdzić miernikiem i to samo nawet na jalowym jest 12.8V. Ale jedno mnie dziwi jak daje światła nie w trybie auto tylko zwyczajnie to ładuje 14.5 i jak dam w trym auto i dam długie to też ładuje 14,5V.
Proszę o pomoc bo chcce jechać niedługo na wakacje i nie wiem czy leciec do mechanika.
Aha ładuje tylko jak jest włączone światło nie w trybie auto.

Offline nomi9

• Giełda
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Lipiec 2017, 21:21:20 »
Dokładnie nie opiszę ale jest to związane z wydłużeniem żywotności akumulatora alternator ładuje tylko przy wyższym poborze prądu. Wszystkim steruje komputer. Ktoś wcześniej na tym forum opisał to dokładnie ale nie mogę znaleźć postu.

Pozdrawiam

Offline TomSzy

• Giełda
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Lipiec 2017, 22:52:05 »
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7114&highlight=ladowania

Proszę przeczytać ten temat, zwłaszcza ostatnie posty.
Miałem to samo dzisiaj to zauważyłem i już miał altek lecieć na out, aż nagle trafiłem na ten post i się uspokoilem. Dziwilo mnie właśnie to że jakbym nie miał ladowania to dlaczego nie paliła się kontrolka :-P

stiw

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Październik 2017, 17:49:58 »
Ja również od roku jestem posiadaczem ix35 i mam podobny problem.W ciągu tego roku autko już co najmniej 3 czy cztery razy było unieruchomione z powodu rozładowania akumulatora, zawsze w garażu,nie ma znaczenia czy lato czy zima. Wystarczy że auto stoi 4-5 dni, i już nie odpali. Kiedyś miernikiem sprawdzałem ile na dobę traci napięcia i wychodziło że ok.0,1-0,2V.Ja mam system bezkluczykowy i jak chcę odpalić auto to włączy się deska radio i światła ale auto nie odpali, a co ciekawe później nie mogę nawet powyłączać tych urządzeń.Dopiero po podłączeniu prostownika jak dostanie prąd z zewnątrz można to wyłączyć.Co ciekawe ma na tyle prądu że świecą światła mijania (jeżdżę na automacie),a nie może zadziałać sterowanie. Potem wystarczy 1 godz. ładowania i akumulator jest całkowicie naładowany,to też jest ciekawe.Może ktoś z kolegów wie ile nasz hultaj powinien pobierać amper jak stoi wyłączony?

stiw

• Gość
Wymiana akumulatora
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Listopad 2017, 13:13:53 »
Witam. Czeka mnie wymiana akumulatora, kilka razy mnie zawiódł,i miałbym parę pytań: czy po odłączeniu biegunów straci pamięć, bo gdzieś czytałem że szyberdach, radio i coś tam jeszcze trzeba ponownie programować,czy w oryginalnej stacji multimedialnej jest jakiś kod,a może lepiej na czas wymiany baterii podłączyć 12V do klem z prostownika lub z akumulatora żeby utrzymać pamięć.Jakie Wy macie sposoby?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Listopad 2017, 23:34:52 »
https://docviewer.yandex.com/view/0/?*=OYyFW%2BMrc6Ij7s6bCtn%2FkUmdLS17InVybCI6InlhLWRpc2stcHVibGljOi8vV3pteUR1VEpFZU5abGgzSEhWUks2Rm03SVNyMitNYzFvdTI2MkhTTWhoaz0iLCJ0aXRsZSI6IkhHRTEyLTkyLVA1MjEtUEFSVi5wZGYiLCJ1aWQiOiIwIiwieXUiOiI4NDc5NTc3NTE1MDc3NDk0ODciLCJub2lmcmFtZSI6ZmFsc2UsInRzIjoxNTEwMzUyODI1MDE3fQ%3D%3D