Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Wskaźnik temperatury silnika

(1/2) > >>

zolw:
Witam

Dziś jak trochę przycisnąłem swojego Santa fe 2006 2.2 CRDI to zauważyłem że wskazówka od temperatury silnika wariuje tzn wzrasta do czerwonego pola i auto traci moc, obroty spadają. Po chwili wskazówka szybko spada do mniej więcej połowy i auto odzyskuje moc. Za chwile znowu wzrasta po czym spada i tak w koło. Dzieje się to bardzo często w krótkim okresie czasu.

Moje pytanie czy to uszkodzony jest czujnik temperatury czy termostat? Jeśli czujnik to jak go wymienić ?

Dziekuje za pomoc

wtom:
raczej termostat padaka. reakcja na przegrzanie prawidłowa, komp obniża moc aby silnik oszczędzić. lepiej wymień termostat bo przegrzewanie silnika nie jest wskazane  :-P . czujnik oczywiście tez warto sprawdzić ale jego zachowanie raczej nie zależałoby od tego jak jedziesz.

zolw:
Wskaźnik temperatury zmienia swoje położenie dośc szybko. Czy to nie wskazywało by na czujnik? Myślałem że jak uszkodzony był by termostat to wahania wskaźnika były by wolne.

wtom:
ale zmienia ci położenie po rozgrzaniu silnika czy odrazu? zapnij miernik wskazówkowy (omomierz) na czujnik i zobacz czy w takim samym tempie zmienia się rezystancja. jeśli nie, to nie jest to czujnik. w czasie jazdy termostat (temperatura) szybko reaguje jak jest uszkodzony

zolw:
klopot pojawia się dopiero po rozgrzaniu silnika. Sprawdzę czujnik miernikiem tylko głupie pytanie gdzie szukać czujnika ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej