ok, temat został załatwiony - mozolnie ale poszło

Dziękuję
kosmos2011 za porady!! nasze grzebanie z Twoimi postami odnośnie kostki zaowocowało 8-)
LED świeci po otwarciu drzwi, nie ważne, które drzwi otworzymy.
Dla potomnych:
1) sprawdzając wiązkę w progach, pod plastikami, strona pasażera, natkniemy się na różowy kabelek - po dotknięciu próbnikiem - świeci. gdy naciśniemy stycznik nie świeci - nic nam to nie dało.
2) zdjęcie boczka drzwi - próbnik cały czas świecił po dotknięciu, nie ważne czy stycznik drzwi włączony czy nie.
3).. tid, itp.. :-P
Co dało rezultat
- zdjęcie plastików osłaniających kable - próg i ten łukowy, który zachodzi w stronę kierownicy - odsłaniamy kable
- od strony kierowcy namierzenie wiązki, która wychodzi z drzwi (plątanina kabli)
- w tej wiązce jest żółty kabelek idący z żarówki w drzwiach (uwaga- pod boczkiem, bezpośrednio przy żarówce jest kabelek brązowy, ale po drodze gdzieś zmienia kolor)
- wpinamy próbnik w pin 9, który pokazał
kosmos2011dalej nie do końca wiem czy dobrze piszę - przypięcia robił kolega.. :oops:
-do próbnika przyczepiamy na kabelku igiełkę, którą będziemy kłuć kable i szukamy naszego żółtego kabelka - po dotknięciu go próbnik się zapali, a po naciśnięciu stycznika drzwi próbnik zgaśnie.
i mając te dwa kabelki - pin 9 oraz nasz żółty kabelek kolega 2 ciągu minuty je połączył i nie wiem dokładnie jak :-( jednak twierdzi, że każdy kto miał styczność z elektryką sobie poradzi. ja nie miałem i średnio kumam te tematy :/
mimo wszystko mam nadzieję, że jakoś to komuś pomoże ;-)
pozdrawiam i jeszce raz dziękuję!