Autor Wątek: [Santa Fe SM] podświetlenie LED nóg z kluczyka lub drzwi  (Przeczytany 5383 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mayhem

• Giełda
Witam,

Koledzy, może ktoś z was mi podpowie - chciałbym zamontować podświetlenie LED nóg. Jednak nie mam zielonego pojęcia gdzie się wpiąć by zapalały się i gasiły albo razem z żarówką drzwi albo z "obramówką" kluczyka..  :-| Normalna listwa LED, 12V. Od razu zaznaczę - prąd to wiem tylko tyle, że jak dotknę to boli  :oops:

Miałem nadzieję, że jak zdejmę boczek to wepnę się w kable od żarówki - nie wypali to - prowadzenie kabla byłoby samobójstwem. Przycisk, który zapala żarówkę po otwarciu drzwi - to krańcówka, ze coś tam masa i że nie ma tu prądu i tak się nie da.. Szukanie ręczne kabla i kłucie też nie dało nam nic. LED pod "obramówkę" kluczyka - tam mi posprawdzał i też powiedział, że pod to LED się nie da - bo masa i coś tam.. i w sumie to nawet nie do końca w takim razie wiadomo jak samo podświetlenie kluczyka działa..

Panowie, bardzo proszę o pomoc, najlepiej w miarę prosto - wydrukuję i pokażę koledze - może on to zrozumie  ;-) Ja już nie mam pomysłów. Kolega też się drapie po głowie..

Zależy mi na temacie - mój Maluch lubi zostawiać rzeczy gdzie się da i już nie raz w coś wdepnąłem..  :roll:

Z góry serdeczne dzięki!!   :mrgreen:

Offline kosmos2011

• Giełda
[Santa Fe SM] podświetlenie LED nóg z kluczyka lub drzwi
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maj 2016, 20:38:24 »

fuszido

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Maj 2016, 20:40:58 »
Witam
To może podepnij się pod żarówki w drzwiach kable wchodzą w drzwi ale zanim tam wejdą przechodzą przez budę , przez to miejsce obok zawiasów drzwi z przodu w takiej gumie  najlepiej przed tą gumą by się było wpiąć wewnątrz auta
Musi być w budzie rozprowadzona wiązka najprędzej ucieka pod kokpit
Aha i żarówka w boczkach drzwi pali się też jak niema kluczyka w stacyjce bynajmniej tak mi się wydaje więc i led-y by się zapalały przy byle otwarciu

Offline mayhem

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Październik 2016, 11:42:22 »
Cytat: "kosmos2011"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udało się wreszcie dosiąść do tematu - Młody daje w kość, drugi w drodze.. :) Serdecznie dziękuję za przesłane odpowiedzi!  :->

Jednak okazało się, że schematy te nie są chyba do mojego samochodu - nie ma u mnie białego kabelka :( Znajomy posprawdzał, starał się wpinać i nie gra..

kosmos2011 masz może jakieś jeszcze schematy? Czy pomógłby Ci VIN samochodu? Mój dokładniej jest z grudnia 2003.

Załączam foto, jak wygląda to u mnie.

Z góry wielkie dzięki za dalszą pomoc!

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Październik 2016, 21:15:45 »
To ma być czerwony przewód taki grubszy pin 9. Ten biały to nie miało być zaznaczenie konkretnego przewodu tylko strzałka miała wskazywać konkretną wtyczkę.

compi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Październik 2016, 19:58:53 »
I który obwód będzie odpowiedzialny za zasilenie dodtakowego oświetlenia? Ten od podświetlenia stacyjki czy drzwi?

Offline mayhem

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Październik 2016, 17:36:07 »
Cytat: "kosmos2011"
To ma być czerwony przewód taki grubszy pin 9. Ten biały to nie miało być zaznaczenie konkretnego przewodu tylko strzałka miała wskazywać konkretną wtyczkę.

Obrazek

a, rozumiem, sorka  :oops:  kukniemy w to jeszcze raz 8-)

Jestem umówiony na dalsza walkę a w międzyczasie powstała prośba, by się jeszcze dopytać - gdzie jest złącze M 83. Orientujesz się może?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Październik 2016, 17:51:16 »

Offline mayhem

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Marzec 2017, 19:32:39 »
ok, temat został załatwiony - mozolnie ale poszło :) Dziękuję kosmos2011 za porady!! nasze grzebanie z Twoimi postami odnośnie kostki zaowocowało  8-)
LED świeci po otwarciu drzwi, nie ważne, które drzwi otworzymy.

Dla potomnych:
1) sprawdzając wiązkę w progach, pod plastikami, strona pasażera, natkniemy się na różowy kabelek - po dotknięciu próbnikiem - świeci. gdy naciśniemy stycznik nie świeci - nic nam to nie dało.
2) zdjęcie boczka drzwi - próbnik cały czas świecił po dotknięciu, nie ważne czy stycznik drzwi włączony czy nie.
3).. tid, itp..  :-P

Co dało rezultat
- zdjęcie plastików osłaniających kable - próg i ten łukowy, który zachodzi w stronę kierownicy - odsłaniamy kable
- od strony kierowcy namierzenie wiązki, która wychodzi z drzwi (plątanina kabli)
- w tej wiązce jest żółty kabelek idący z żarówki w drzwiach (uwaga- pod boczkiem, bezpośrednio przy żarówce jest kabelek brązowy, ale po drodze gdzieś zmienia kolor)
- wpinamy próbnik w pin 9, który pokazał kosmos2011

dalej nie do końca wiem czy dobrze piszę - przypięcia robił kolega..  :oops:

-do próbnika przyczepiamy na kabelku igiełkę, którą będziemy kłuć kable i szukamy naszego żółtego kabelka - po dotknięciu go próbnik się zapali, a po naciśnięciu stycznika drzwi próbnik zgaśnie.

i mając te dwa kabelki - pin 9 oraz nasz żółty kabelek kolega 2 ciągu minuty je połączył i nie wiem dokładnie jak  :-(  jednak twierdzi, że każdy kto miał styczność z  elektryką sobie poradzi. ja nie miałem i średnio kumam te tematy :/

mimo wszystko mam nadzieję, że jakoś to komuś pomoże   ;-)

pozdrawiam i jeszce raz dziękuję! :)