Autor Wątek: [i30 FD] Co zrobić aby dioda zaświeciła - od czego jest?  (Przeczytany 4785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

longin1

• Gość
Cześć,

Czy może ktoś wie do czego służy dioda ze zdjęcia? Jak mam samochód od nowości tak nigdy się nie zapalała. Nigdy nie zapytałem o to a może to ważna opcja. :)

Pozdrawiam.

Offline xaatzs

• HKP
  • **
[i30 FD] Co zrobić aby dioda zaświeciła - od czego jest?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipiec 2016, 13:54:53 »
U mnie jest czerwona i zapala się jak uzbrajam alarm ;-)

longin1

• Gość
Zielona
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipiec 2016, 14:09:11 »
Na zdjęciu słabo widać, ale ta jest zielona i nie zapaliła się jeszcze ani razu.

Co to jest ???

Offline inprogs

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lipiec 2016, 23:37:21 »
jesteś pierwszym właścicielem? wygląda na jakąś samoróbke, zdejmij tapicerke pod kierownicą i zobacz gdzie idą kable, może były wpięte do skrzynki bezpieczników i któryś wyleciał

longin1

• Gość
Sprawdzę
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lipiec 2016, 09:04:13 »
Tak, jestem pierwszym właścicielem. Żona powiedziała, że kiedyś na przeglądzie gość z ASO pokazał jej kiedy ta dioda ma się zaświecić i zapaliła się. To nie jest samoróbka tylko kiedyś wypadła i super profesjonalny serwis tak ją wkleił.
Dzisiaj sprawdzę dokąd idą kable.

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipiec 2016, 22:55:30 »
Ta dioda najprawdopodobniej jest od alarmu.
Jeżeli tak jest i nie miga lub świeci podczas zabawy z alarmem to pozostaje jedna możliwość.
Dioda się zapala gdy wyłączymy wewnętrzne czujniki ultradźwiękowe podczas uzbrajania alarmu i powinna się świecić do otwarcia.
Mogę się mylić ale w moich 3 poprzednich autach różnych marek z dokładanym alarmem właśnie tak było.
Niekiedy dioda była zintegrowana z przyciskiem innym razem poprzez odpowiednie naciskanie przycisków na pilocie wyłączało się czujniki i zamykało auto.