Autor Wątek: [i30 FD] Wibracje kierownicy/nadwozia przy 80-90km/h  (Przeczytany 4149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel

• HKP
  • **
[i30 FD] Wibracje kierownicy/nadwozia przy 80-90km/h
« dnia: 27 Czerwiec 2016, 22:23:27 »
Witam,

Od kilku dni jestem posiadaczem i30.Zauważyłem trochę dziwny objaw jak w temacie.Koła oczywiście wyważone.Drgania/wibracje pojawiają się tylko przy przyspieszaniu w podanym mniej więcej przedziale prędkości.Przy stówce już problemu nie ma.Przerabiał ktoś podobny temat ?

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwiec 2016, 07:04:53 »
A czasem opony to nie są polskie od Jana? Dębica?
Jeżeli tak to wyrzuć opony.

Offline Pawel

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwiec 2016, 19:43:22 »
Opony też brałem pod uwagę i mam zamiar przełożyć tył na przód i sprawdzić tylko zastanawiałem się dlaczego drgania występują w momencie dodawania gazu ?Jak hamuję silnikiem z np. 100km/h i dojdzie do 80 to nie ma drgań.Podobnie jadą "na luzie" z podobną prędkością.

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwiec 2016, 20:19:08 »
Ja miałem zimówki Dębica Frigo, na szczęście już się skończyły, to jak były źle sparowane na osi, auto skręcało samo w lewo. Wystarczyło zamienić tylną z przednią na krzyż i było po kłopocie.
Straszne są, słyszałem nawet historię, że jednej kobiecie strzeliła w trakcie jazdy, tak bez powodu. Może twoje były źle przechowywane, podobnie jak moje?
Opony bez felg przechowuje się w pozycji pionowej, od czasu do czasu przekręcając o jakiś kąt, tak by w ciągu leżakowania kilkakrotnie zatoczyły koło. Opony na felgach składuje się łatwiej, można leżąc jedna na drugiej bądź na stojaku z dyskontu.
Możliwe, że któraś z twoich opon ma jakiś defekt. przy odpowiedniej prędkości drgania osiągają pewną częstotliwość i już. to tak jak z nierówno ułożonym praniem w pralce, nie hałasuje do pewnych obrotów, potem pralka najchętniej opuściła by pomieszczenie a po przekroczeniu pewnych obrotów hałas milknie.