Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Amortyzatory samopoziomujące
kosmos2011:
Jeśli masz KYB to chyba już komplet zmieniony na bez poziomowania?
powell:
Właśnie nie wiem, czy komplet. Z rysunków technicznych wynika, że to amortyzatory są samopoziomujące, sprężyny są elementem osobnym, które można zmienić razem z amortyzatorami, lub nie. Z tego co zrozumiałem, jeśli zmieni się amorki na zwykłe, sprężyny stają się zbyt miękkie i trzeba je zmienić na inne. Pisano o tym tutaj na forum, znalazłem też taki wpis na innym forum:
--- Cytuj ---If you fit standard shocks on a 7 seater instead of self leveling ones the back end will drop and look low, you need to upgrade the springs as well to heavy duty ones to restore the rear ride height, I replaced mine a year ago so im speaking from experience..
--- Koniec cytatu ---
oraz
--- Cytuj ---You will need heavy duty springs not standard or the back end will sit low,I found it was quite noticeable when looking at the front to rear ride heights, with none self leveling struts and standard springs the tyres will look as if they are nearly touching the wheel arch, compared to the gap between tyre and wheel arch at the front... you need the heavy duty springs to lift the rear end up to the normal height.
--- Koniec cytatu ---
Tak więc, jak rozumiem, muszę szukać sprężyn "heavy duty" do mojego samochodu, ewentualnie kombinować z jakimiś podkładkami gumowymi wkładanymi w sprężyny, ale tego chyba nie chciałbym robić.
powell:
O.K., u mnie samochód jest już "w poziomie" :-D
Wymieniłem sprężyny tylne na LESJOFORS, standardowe, tzn. nie jakieś wzmacniane i oczywiście przeznaczone do współpracy z amortyzatorami bez poziomowania.
Sprężyny kosztowały mnie 240zł za sztukę + robocizna.
Efekt? Z grubsza podniosło tył o 5cm. Wreszcie nie będę walił głową w klapę bagażnika, gdy jest otwarta :lol:
tomspeed:
Witam,
mam problem z tylnym zawieszeniem, od poczatku jak mam auto, to dobija mi odbojami tylne zawieszenie,
przy zjezdzie z progu zwalniajacego, przy szybszej jezdzie po wybojach.
wymienione sprezyny, wymienione amortyzatory.
ogolnie tyl jakby troche za miekki byl i jakby nizej siedzial.
z checia bym wstawil wyzsze i twardsze sprezyny na tyl, tylko od czego szukac??
tomspeed:
kto wrzucil moj temat do tematu o calkiem innym problemie??
Nawigacja
[#] Następna strona