Forum > i40 VF
[i40 VF] Wymiana oleju. Jaki olej wlewacie do silnika 1.7crd
waszek_rmc:
Oczywiście ze bardzo dobrze działający na siknik. Czyli zostać przy Shell OW30?
MD13:
Ja mam auto z Belgii w książce wpisany jest olej: titan gt1 longlife iii sae 5w-30 a3/c3.
Czy ktoś kojarzy coś takiego? Zastanawiam się czy zalewać tym co wpisali czy może zmienić na motula?
Piotras85:
Istotne jest w tym wszystkim * NORMA C3 !!! * tj. Diesel z DPFem. Sa to oleje w technologiach niskopopiolowych ). A czy to 5W 30 czy 0W 30 To jest lepkosc w danych temperaturach ( warunkach klimatycznych , doczytajcie sobie w ksiazce serwisowej ) KOSMOS o tym tez pisal na poczatku . Jak chcecie dbac o silnik to lepiej jest wymieniac olej co 15 tkm a nie jak mowi intwerwal co 30 tkm. Jak juz kupywac olej to markowy a nie jakies tam pomyje. Ja osobiscie mam tez i40 po lifcie i zmieniam olej co 15 tkm ( nie co 30 tkm ) . Na to jedynie na co patrza w serwisie to NORMA C3 i czy bañka z olejem jest oryginalnie zamknieta.
Nie dajcie sie nabrac na Long Life na 30 tkm. To jest zabojstwo dla silnika !!!
I przepraszam za literowki - klawiatura nie chodzi mi jak trzeba.
waszek_rmc:
Ja tam zmieniam w każdym swoim aucie co 10 tys, to są śmieszne pieniądze (w i40 186 zł z wymiana )Oczywiście filtr nowy. Wychodzi mi średnio 5 wymian w 2 lata. Wiec nie ma tragedii. Co do klasy lepkości, to chyba Ow30 robi różnice w stosunku do 5w30... taki miałem od początku i taki ciagle zalewam ( Shell z serii profesional c3- notabene bardzo ładnie pachnie, jak miałem w tusku pod koniec już zlewe i wlewalem co bądź bo i tak brał, to lotos wali jak przepalony olej).
MD13:
Panowie wszystko kumam tylko chodzi mi o firmę . Kupować tą co był lany czy np. motula o tych samych parametrach? Czy to bez różnicy? Jeszcze ile wchodzi oleju?
Nawigacja
[#] Następna strona