Autor Wątek: [Santa Fe SM] Ogrzewanie - o co chodzi?  (Przeczytany 13521 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

merenptah

• Gość
[Santa Fe SM] Ogrzewanie - o co chodzi?
« dnia: 15 Luty 2012, 17:25:47 »
Witam, czy ktoś ma może pomysł co się może dziać jak nie leci ciepłe powietrze?
Sytuacja wygląda tak: od momentu zapalenia samochodu przez jakieś 20 min leci coraz cieplejsze powietrze - wiadomo silnik się musi rozgrzać i w pewnym momencie koniec zaczyna wiać lodowato zimne??? Jakieś pomysły?

Probably

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty 2012, 18:27:01 »
sprawdź kolego poziom płynu chłodzącego...

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Luty 2012, 18:57:41 »
Też mi się tak wydaje: mało płynu, termostat otwiera duży obieg i wszystko się wychładza stąd zimno z nawiewów. A jak zachowuje się później po jakiś kolejnych 20 min, dalej leci zimne czy już ciepłe?

merenptah

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Luty 2012, 12:53:40 »
Ciepło, ciepło a zaraz koniec i zimno. Jeszcze dzisiaj zauważyłem że najpierw wiało zimnym później ciepłym a później znowu zimnym. Płyn zaraz sprawdzę, dziwne bo w sumie byłem niedawno u mechanika i nic nie mówił o płynie a przeglądali go dość dokładnie...
P.s. Klimę sprawdziłem i działa bo jak dałem na chłodzenie i przyłożyłem palce do kratki to zamarzłem. Opisze co i jak...

Grzech61

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Luty 2012, 13:06:22 »
Czyli rozgrzewa ok. 20 minut,a później cały czas chłodne leci?Czy cykle przepływu ciepło-zimno są naprzemienne?

merenptah

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Luty 2012, 13:17:13 »
Ani tak ani tak. Powiedziałbym, że jak mu się chce a układ chłodzenia żyje własnym życiem. Raz wieje ciepło jak się nagrzewa silnik i w pewnym momencie zaczyna zimne a raz wieje zimnym by np. po 40 min jazdy wiać na 5 min ciepłym i znowu zimnym. :evil:

chudy607

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Luty 2012, 14:06:57 »
a jaka klima? automat, manual?

może świruje Ci siłownik odpowiedzialny za regulację temperatury w mieszaczu?

p.s.
gdyby odpowiedzialny był poziom płynu chłodzącego, to widziałbyś to na wskazaniu temperatury wody. tutaj wszystko ok?

merenptah

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Luty 2012, 14:17:16 »
Klima manual, właśnie zastanawiam się czy przypadkiem nie jakiś sterownik ogrzewania bądź nagrzewnica. Z płynem powinno być wszystko ok bo wskaźnik też jest ok...

Turtl

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Luty 2015, 16:15:19 »
Interesuje mnie czy już rozwiązałeś problem z ogrzewaniem ponieważ mam bardzo podobne objawy. U mnie nagrzewa się z silnikiem i po jakichś 40 min przestaje grzać mimo że klimatronik nastawiony na 28 st. z nawiewów leci zimne powietrze, po postoju na tyle krótkim, żeby silnik nie ostygł za bardzo przestaje grzać po jakiś 10 -15 min ponownej jazdy, czyli jak silnik osiągnie prawidłową temperaturę ...

Offline zkit

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Luty 2015, 18:14:02 »
Typowy objaw zabrudzonego czujnika temperatury wewnętrznej w pojeździe. Od zabrudzenia nie chodzi wentylatorek w czujniki i źle mierzy temperaturę. Trzeba sprężonym powietrzem psiuknąć w krateczki na panelu klimy i się oczyści. Jeśli mocno zabrudzony, odkręcić wkręty pod popielniczką i wyjąć panel i dokładnie wyczyścić czujnik. Manual i zdjęcia zamieszczałem w innym temacie.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Luty 2015, 20:59:04 »
Turtl jak widać użytkownika merenptah nie ma już na forum więc od Niego odpowiedzi nie uzyskasz i raczej powinieneś poprawić początek Swojego postu.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=54748&highlight=#54748

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=62040&highlight=#62040

Turtl

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Luty 2015, 07:46:29 »
Dzięki za porady, dzisiaj przedmucham panel klimy jak nie pomoże to rozbiorę (już to robiłem do wymiany żarówek) i wyczyszczę bezpośrednio a w razie czego mam drugi panel klimy.

[ Dodano: 2015-02-27, 15:04 ]
Panel klimy rozebrałem, i okazało się że to moja nieuwaga spowodowała usterkę, zasyfiony również był wiatraczek, który przedmuchałem.
Usterka - jakiś czas wstecz wyjmowałem panel do wymiany żarówek, aby je wymienić trzeba panel rozpołowić i wyciągnąć płytkę drukowaną ale to już inna bajka. Przy składaniu nie zauważyłem i sonda od wiatraczka zawinęła się między obie części panelu. Przy wymianie żarówek radzę najpierw zdemontować owy wiatraczek (i najlepiej przedmuchać) to tylko dwa wkręty i wtyczka bez blokady.
Jeszcze raz dziękuję za radę, wreszcie nie będę marzł w paznokcie ...

orlik

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Marzec 2015, 05:32:51 »
Mam podobne objawy niestety w moim przypadku czyszczenie wiatraczka nie pomogło

Czy rozwiązałeś już swój problem ?

Offline zkit

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Marzec 2015, 20:21:49 »
Sprawdź czy jest on sprawy, albo trzeba wyjąć i zobaczyć czy chodzi, albo np. dym z papierosa, powinien zasysać.

orlik

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Marzec 2015, 23:10:13 »
odkręcałem i czyściłem na pewno się kręci czy coś jeszcze można sprawdzić przy tym wiatraku?