Forum > i30 GD

[i30 GD] Brak mocy.

(1/3) > >>

WebTom:
1.6 crdi 110km.
Sytuacja sprzed paru chwil. Jechałem z prędkością maksymalną, obroty na poziomie ok. 3.5 tysiąca. Gaz w podłodze, a auto w pewnym momencie, z jakiegoś powodu zaczyna zwalniać. Potem jedzie góra 140 i ewidentnie brakuje mu mocy. Nie chce się wkręcić wyżej niż 3 tysiące. Przy ruszaniu sytuacja wygląda tak: zamula, dostaje przez chwilę kopa i znowu zamula, dochodzi do 3 tysięcy i dalej nie jedzie. Jakieś sugestie?

arni_23:
Witaj.
Prawdopodobnie włączyła się procedura dopalania DPF.
Ogranicza obroty do 3000 RPM.
Miałem tak raz w swoim FD. Tak mi serwis to wytłumaczył.

WebTom:
Dzisiaj postanowiłem pojechać i sprawdzić, czy mu przeszło. Po lekkim powiewie optymizmu, czyli normalnym działaniu przez pierwsze 15-20 kilometrów zaczęło się znowu dokładnie to samo, co wczoraj. Dodatkowo zaświeciła się kontrolka silnika. Chyba  wizyta w serwisie będzie nieunikniona.  :cry:

arni_23:
Z tego co kiedyś słyszałem to właśnie jak zapali się kontrolka i nie ma innych przyczyn to może być zapchany DPF.
Wybierz sobie trasę ok. 20 km, wbij 4 bieg i do 3 tysięcy kręć. Powinien się odetkać.
Jak masz wątpliwości poproś o poradę kolegów z forum.
Wszak ja mam FD ale u mnie pomogło, chociaż kontrolka się nie zaświeciła.
Możesz do paliwa dolać dodatek do czyszczenia DPF firmy STP.
Podobnież też pomaga.
Ja raz w tygodniu wylatuje na 10 kilometrów i cisnę na 3000 obrotów.
Jak dotąd nie miałem problemów z DPF-em, a to już prawie 2 lata.

gall_anonim3:
A aso mówiło mi że DPF w 1.6 crdi najlepiej wypala się pomiędzy 1500 a 2000 rpm. Ponoć jest też tak w książce serwisowej napisane, że wówczas są najkorzystniejsze warunki do wypalania filtra. U mnie wypalanie jest co około 300km (przebieg 180kkm) i nigdy silnika jakoś specjalnie nie cisnę - jadę na poziomie 2000rpm i po około 15 km wypalanie skończone (chwilowe spalanie przy hamowaniu silnikiem spada od 0).
I komu tu wierzyć?? ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej