Forum > i30 FD

[i30 FD] Kontrolka oleju gasnąca po chwili Hyundai 1.6 CRDi

<< < (4/5) > >>

felkner:

CzarnePaliwo:
felkner ma rację w kwestii stosowania olejów z normą C3 do silników, które nie są wyposażone w DPF - nie ma to sensu / nie zapewnia pełni ochrony jaką można uzyskać.

kaku, zastosowałbym olej 5w30 z pełną zawartością popiołów. Najlepiej dedykowany do silników diesla. Twój D4FB mieści 5,3l oleju.

Przykładowy produkt, który się u Ciebie sprawdzi:
http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/glowna/141-mitasu-super-diesel-ci-4-5w30-4l.html

kaku:
Jestem po kolejnych "testach" . Byłem u znajomej która ma podobnego Hyundai'a tylko młodszego o 2 lata. I niestety ale jej ta kontrolka gaśnie od raz po odpaleniu auta... Ma przejechane ponad 190000 tyś i zalewa Castrol EDGE 5W40. Ja mam w swoim przejechane 150000 tyś . Nie mam pojęcia co tu już robić... Czy zmieniać ten olej na 5W40 bo może taki był, a może był 10W40... Tego nie wie nikt.;/

felkner:

kaku:
Ale dzwoniłem do serwisu. Serwis Hyundai'a mówi że oni właśnie leją Shell 5W30 ECT do normalnych dieslów ze względu na mniejsze ilości siarki itp...  Olej wymieniłem 3 tyg temu łącznie z filtrami i znów mam to samo zrobić..? Ja już nie wiem co robić...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej