Forum > i30 GD

[i30 GD] Ślizgające sprzęgło i30

<< < (11/13) > >>

figur:
a w moim sprzęgło się co prawda nie ślizga ale czasami są jakieś dziwne wibracje na pedale sprzęgła - jak ruszam jest odczuwalne jakby nierównomierne załączanie sprzęgła. redukcja biegów też z lekkim szarpnięciem i wibracjami na pedale sprzęgła. zauważyłem że występuje to po dłuższej jeździe. nie wiem czy to sprzęgło czy dwumasa (podobno w 1.6 MPI jest) czy też może wysprzęglik. poza sprzęgłem niby jeszcze gwarancja jest

Endrju89:
Nie będę zakładał nowego tematu więc napiszę tu. Problem polega na tym że, po przejechaniu dosłownie 200 m samochód piszczy/świerszczy nie wiem jak to nazwać - podobny pisk jak przy zużytych klockach hamulcowych, a najlepsze jest to że, gdy naciskam na pedał sprzęgła pisk ustaje, puszcze sprzęgło znów piszczy, naciskam - nie piszczy, czyżby kończące się łożysko wyciskowe sprzęgła, czy może samo sprzęgło a może jeszcze coś innego ?

pafciokrak:
Takie objawy daje zużyte lozysko.

lukasz536:
Kiedyś wypowiadałem się tutaj na temat pocenia między silnikiem i skrzynią w moim i30 z 2014 roku. Na początku czerwca pojechałem na mój pierwszy po kupieniu używanego i30 przegląd gwarancyjny do ASO w Rzeszowie.
Mechanik zobaczył oczywiście to pocenie i stwierdził, że trzeba wymienić sprzęgło i uszczelniacze na gwarancji. Zamówił wszystkie części i po tygodniu, w połowie czerwca, zgłosiłem się na naprawę.
Naprawa trwała całą zmianę (8 h) - wiadomo jest pracochłonna. Zostało wymienione sprzęgło i uszczelniacze. Stare sprzęgło było zalane olejem.
Po wymianie pedał sprzęgła chodzi jak masełko i w zasadzie trzeba się - że tak powiem - mniej starać przy wrzucaniu/ biegów, bo nie ma szarpania itp. Ponadto skrzynia nie haczy - wcześniej czasami nie chciał wejść któryś bieg np. 4 albo wsteczny albo wchodził tylko przy dociśnięciu sprzęgła do podłogi (choć i to nie zawsze pomagało). Ciekawą rzeczą było, że jeżeli np. haczyła 4 to wystarczyło wyłączyć auto, zaraz odpalić i już z 4 nie było problemów.
Jak widać wszystko to było spowodowane zawalonym olejem sprzęgłem.
Teraz naprawdę jeździ się komfortowo. Nic nie wydałem na naprawę, a auto od spodu jest suche jak pieprz.
Minął dopiero miesiąc. Zobaczymy co będzie dalej. Może komuś moja historia i opis objawów źle działającego układu napędowego pomogą.

rymar71:
Taki wyciek ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej