Autor Wątek: Niskie obroty na biegu jałowym(rozgrzany silnik)HYUNDAI I30 pb 1.6 126km Automat  (Przeczytany 4224 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtas747

• HKP
  • **
Mam problem - Podczas jazdy przy postojach np. na światłach na przełożeniu D lub R występują drgania . Występuje to tylko przy postojach czyli na biegu jałowym , podczas jazdy jest wszystko ok . Mechanicy sprawdzili wszystko i twierdzą ze jest ok , stwierdzili ze powodem drgań są zbyt niskie obroty na biegu jałowym , było 680 ale po wyczyszczeniu przepustnicy i silnika krokowego obroty wzrosły do 710 ale dalej zbyt nisko według nich . Teraz są na etapie ustawienia obrotów komputerowo ale po ponownym włączeniu silnika lub przejechaniu 3 km obroty znowu spadają . Te problemy są tylko na rozgrzanym silniku .
Czy ktoś z was miał może podobny problem lub posiada taki samochód i może podpowiedzieć czy tez ma takie drgania , gdyż może tak być ze ten typ tak ma ?? prosze o pomoc   

Offline wojtas747

• HKP
  • **
Mechanicy stwierdzili że próbowali już wszystkiego żeby podnieść te obroty ale niestety się nie da . Próbowali na innym komputerze ale dalej to samo  ,  zamontowali nowy silnik krokowy i tez to samo . Mechanik z hyundaia stwierdził ze ten silnik tak ma i te drgania występują po jakimś czasie . Dodam ze przebieg tego samochodu to 60 tys  . Kupiłem w salonie samochodów używanych i ten serwis odbywał sie w ramach ich rękojmy   . Pytanie czy mam szukać dalej problemu u innych mechaników czy jezdzić z tym dalej ?? prosze o pomoc

Offline Vox populi

• Giełda
1.6 benzyna w manualu po nagrzaniu trzyma sztywno 750 obrotów

Offline wojtas747

• HKP
  • **
i jakieś dragania masz na biegu jalowym ??

Offline wojtas747

• HKP
  • **
Na serwisie stwierdzili że nie potrafią wyeliminować tych drgań .Pojechałem do innego mechanika
,który na szybko stwierdził ze problemem nie jest silnik ani te obroty .On szukał bym problemu w skrzynia biegów , konwerter . Czy uszkodzony konwerter może wywołać takie drgania ? Dodam że biegi skrzynia zmienia prawidłowo drgania te występują tylko na d. lub r przy wyciśniętym hamulucu po przelączeniu na n lub p drgania ustępują . Przy włączonej klimie  drgania są jeszcze wyższe .

Offline Vox populi

• Giełda
Jezeli silnik ci nie gasnie a masz tylko drgania przy konkretnym ustawieniu skrzyni to moze byc konwerter, przy uwalonej poduszce silnika szarpal by tez na luzie, przy rozruchu.

przepraszam za brak polskich znakow ale kod forum sie rozjezdza przy edytowaniu
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwiec 2020, 11:25:15 przez Vox populi »