Autor Wątek: [ix20] [ix20] Zadowolenie rośnie razem z przebiegiem- wpisuj  (Przeczytany 26718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rekin323i

• Giełda
[ix20] [ix20] Zadowolenie rośnie razem z przebiegiem- wpisuj
« dnia: 08 Kwiecień 2016, 14:50:31 »
Witam raz jeszcze reaktywacja,

Przyznam ze do założenia tego wątku skłoniły mnie skrajne opinie albo auto się notorycznie psuję albo jest na przysłowiową 5tkę.

WPISUJEMY SWÓJ PRZEBIEG i AKTUALNE NAPRAWY CO BYŁO ROBIONE

PS.Dla malkontentów chyba że się mylę przedstawiam ciekawe ogłoszenie ix20 z 2011 roku 1.4 benzyna z przebiegiem ponad 263000km, wg VINU auto jeździło zarówno na firme i nauce jazdy przez pewnień czas wiec warunki ekstremalne  :roll:
Dodam 2 ekstra ZDJĘCIA istnieje możliwość że sprzeda się w weekend, licznik oryginalny i słynna kierownica jest ok po 200000 km uwag nie mam.

http://www.marktplaats.nl/a/auto-s/hyundai/m1036002175-hyundai-ix20-1-4i-i-vision-1e-eig-navigatie-parkeercamera.html?c=a2384ef0ece270f44503df9f8598c624&previousPage=lr
Wychodzi na to że naprawdę nie jest źle wiec kolejny postulat proponuje Euro trip po wzdłuż i wszerz nasz kontynent, to bedzie coś 5-7-10 Hyundai ix20 na wspólnej trasie !!!

[ Dodano: 2016-04-08, 21:37 ]
Zaczynę od siebie :-P

rocznik 2011/12 przebieg 42500km oryginalny

- wymiana zegarów Gwarancja
- wymiana amortyzatorów przód Gwarancja
- wymiana rezystora dmuchawy Gwarancja

+ przepalona żarówka H7 i H1 z przodu ( jedyny mój koszt )poza eksploatacją, cieszy mnie :-D

Wychodzi na to że Hyundai robi dobre auta bez zbędnej elektroniki czyli przyjacielskie dla kieszeni

Offline KoTeK

• Giełda
No to się bawimy.....
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwiecień 2016, 10:05:42 »
Przebieg 41 100 km
Rocznik - 2011/2012
Naprawy:
- włącznik światełka w schowku - 2 razy,
- zapadka w drzwiach - 1
- mieszek zmiany biegów - 2x - wymiana
- kierownica:
                    - wymiana na nową (łuszczy się skóra), po pół roku:
                    - sami obszyli skórą - super, zero problemów,
- trzeszczą plastiki na podszybiu (do naprawy) coraz bardziej irytujące
- uszczelnienie głowicy, gdzieś była smuga oleju....
- wymiana akumulatora (mój koszt).

Podsumowanie:
- wszystko w ramach gwarancji (oprócz akumulatora),
- chyba nie jest źle.

Milionik

• Gość
[ix20] [ix20] Zadowolenie rośnie razem z przebiegiem- wpisujemy przebieg auta
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwiecień 2016, 21:19:49 »
60212 km
-naprawa przedniej lewej szyby (problem z uszczelką)
-naprawa zacisków hamulcowych tył niestety bez wymiany klocków
-wymiana oświetlenia przód spaliła się mijania (ale wymieniłem wszystkie na wszelki wypadek)
-wymieniam też naprawy które się szykują wymiana amortyzatorów szczególne przód (stukają), świec (silnik ciepły ma falujące obroty)

To chyba wszystko autko głównie jeżdżone w mieście...

Offline endriu

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwiecień 2016, 19:58:05 »
55500 km przebieg
2010   rocznik
-wymiana zacisków przód tył (na gwarancji)
-wymiana kierownicy 2x za 3 razem obszyta w serwisie i do teraz jest ok (gwarancja)
-lakierowana tylna klapa bagażnika pękniecia lakieru (gwarancja)
-naprawa deski rozdzielczej trzeszczące plastki naprawę oceniam na 90% znowu coś tam się odzywa (na gwarancji)
-naprawa podnośnika przedniej szyby
-wymiana dwóch żarówek H7 mój koszt
-i w przygotowaniu umówiony na wymianę klocków hamulcowych.
Ogólnie zadowolony .

histe

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwiecień 2016, 07:30:02 »
29000 km 2014r - niemal "zero" problemów. Prawie, bo pojawił się mały świerszcz w okolicach prawego rogu podszybia/ belki A ( ja już ściągnąłem, sprawdziłem i jest OK. chciałbym ściągnąć górę kokpitu ( może ktoś wie jak się do tego zabrać ?)

Z auta jestem zadowolony - dodatkowo wyciszyłem nadkola i trochę silnik.
Do zawieszenia się przyzwyczaiłem.
Na chwile obecną największy minus auta to słabe wytłumienie uszczelek okien

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwiecień 2016, 12:47:08 »
Prawie 84.000km przebiegu całkowitego od stycznia 2012, w tym 68.000 na LPG.
Oryginalne tarcze i klocki hamulcowe, akumulator (auto garażowane), nawet wycieraczki (rzadko mi padało  :mrgreen: ).

Dwie akcje serwisowe: amortyzatory przód i hamulce z tyłu. Jak u innych.

Do poprawienia: komfort tłumienia i wyciszenie podwozia. Ale na gładkich i nowoczesnych cichych nawierzchniach bez większych uwag.

Największa wada: trzeszczenia plastików deski/podszybia, ostatecznie w moim egzemplarzu nie usunięte mimo różnych zabiegów ASO i moich. Nieefektywne zużycie paliwa na drogach typu S i A w kontekście prędkości i elastyczności. Wokół przysłowiowego komina spalanie do przyjęcia. Mój egzemplarz zważyłem dwa tygodnie temu korzystając z okazji i wyszło beze mnie równe 1300kg.

Generalnie auto bezawaryjne. Instalacja gazowa STAG-a, która wg niektórych znawców internetu miała rozpuścić silnik, do dnia wczorajszego pracowała bezproblemowo (jak i sam silnik). Serwisy średnio co 15.000km, i gazowe i olejowe.

Podsumowując, bardzo dobra propozycja na tzw. drugie auto w rodzinie, dzieci, szkoła, zakupy, ryby, grzyby,... Wystarczająca ilość miejsca, multifunkcjonalność nadwozia, wyposażenie i stosunkowo niskie koszty utrzymania.
Mam nadzieję, że właśnie takim autem stanie się dla obecnego nabywcy mojego doposażonego egzemplarza, gdyż właśnie wczoraj zostało sprzedane. Jeśli nabywca zechce, dopisze dalszą jego historię...

Offline zbyniuw48

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwiecień 2016, 22:03:18 »
IX 20 – benzyna 1,6 -11.2013 czyli 29 m-cy i przebieg 29 tys.km.
Przy przebiegu 2500 km wymiana amortyzatorów przednich. Musiały mieć jakiś feler fabryczny.
Z koniecznych napraw tylko wymiana żarówek świateł mijania i piór wycieraczek.
Poza tym z własnej fanaberii i na swój koszt zmieniłem  zamocowanie tylnych amortyzatorów i same amortyzatory z firmy KYB. Pisałem o tym w innych tematach tego forum.
Dodatkowo zaraz na początku, kupiłem i zamontowałem osłonę silnika od spodu a żarówki świateł dziennych wymieniłem na LED-y. Bardzo sobie chwalę tę osłonę, bo silnik naprawdę czysty.
Ogólnie nie mam do swojego egzemplarza zastrzeżeń co do stanu technicznego i awaryjności. Nic nie trzeszczy i się nie łuszczy.
Oby tak dalej  :-)
 Do wad samochodu zaliczam twarde zawieszenie i słabe wytłumienie odgłosów toczenia. Zużycie paliwa w mieście (a to w moim wypadku ok 90% przebiegu) nie wzbudza entuzjazmu – ok. 8,5-9 l/100km.
Poza tym samochód bardzo praktyczny, zwrotny i jak na swoją wielkość bardzo dużo w nim miejsca.

Pozdrawiam wszystkich.

Offline cepcio

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwiecień 2016, 22:04:44 »
10.2011 - przebieg 55400 km/h - głownie miasto.

Poza okresowymi przeglądami (olej, filtry, świece):

- trzeszczenie plastików podszybia (gwarancja), nie skuteczne próby usunięcia usterki
- wymiana kierownicy i mieszka gałki (gwarancja), łuszczyła się skóra
- wymiana zegarów + zacisków hamulcy tylnich (gwaranacja, akcja serwisowa)
- wymiana alternatora (gwarancja), piszczał na wolnych obrotach
- wymiana przednich amortyzatorów (gwarancja) - akcja serwisowa
- wymiana tarcz i klocków (przód) przy 52500 km (TEXTAR), wcześniej klocki przód po ok. 25000 km (specyfika jazdy po mieście w ciągłych korkach)
- w planach tarcze i klocki z tyłu - równiez planuję TEXTAR

Generalnie samochód sprawuje się bardzo dobrze, komfortowy, wygodny. Wart uwagi. Mało awaryjny, nigdy mnie dotychczas nie zawiódł. W planie w czerwcu trasa PL - CRO - PL. Polecam.

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Kwiecień 2016, 10:45:37 »
02.2011 - przebieg 42000 km
Poza okresowymi przeglądami (olej, filtry, świece):
- wymiana mieszka gałki i chromowej atrapy z przodu - bąble (gwarancja)
- wymiana zacisków hamulców tylnych (gwarancja, akcja serwisowa)
- wymiana przednich amortyzatorów (gwarancja) - akcja serwisowa
- wymiana tylnych amortyzatorów (zgoda Hyundai Polska)
- wymiana gąbki siedziska kierowcy (gwarancja)
auto bez awaryjne

jtytus

• Gość
04.2011 - przebieg 78800km

Gwarancja:
- zawór ciśnienia oleju
- rozrząd (wariator) - falowanie obrotów, problemy z obrotami na biegu jałowym (gasł)

Eksploatacja
- żarówka H27W/2 (przeciwmigielne)
- akumulator

Nie jest źle   :-D

Offline irekmiecz

• Giełda
04.2011 - przebieg  38997 , niesamowite  :mrgreen:

Poza standardowym corocznym serwisem ;
- Podczas drugiego przeglądu wymiana kilku elementów od hamulca postojowego w ramach akcji serwisowej.
- Po dwóch latach wymieniłem przednie wycieraczki na produkt firmy oximo .
   Służą trzeci sezon i nie widzę potrzeby wymiany. Tylna montowana fabrycznie kwalifikuje się do wymiany.
- W ubiegłym roku (rok po pełnym serwisie klimatyzacji) uciekł czynnik chłodzący z układu klimatyzacji.
   Panowie w ASO sprawdzili i nie znaleźli miejsca wycieku, napełnili (gratis :!: ) i do dziś jest w porządku.
- Był delikatny wyciek z uszczelnienia misy olejowej.
   Podczas poprzedniego serwisu nie dość skutecznie usunięty, mam nadzieję że wczorajszy serwis będzie w pełni skuteczny (również nie ma pozycji na fakturze  :!: )
- Przed wczorajszym przeglądem zgłaszałem nietypowy objaw - po pięciotygodniowym postoju kilkukrotnie na 20 może 30 sekund pojawił się sygnał dźwiękowy niezapiętych pasów, bez świecącej kontrolki. Od kilku dni już nie ma tego efektu a wczorajsze podłączenie pod komputer nic nie wykazało.
 Nie wymieniałem żadnej żarówki ani świec zapłonowych.
Zdarza się usłyszeć trzeszczące plastiki pod przednią szybą.
 Nie ma istotnych powodów do narzekań  ;-)
 Oby tak dalej  :!:

wojbur

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lipiec 2016, 16:38:02 »
25 miesięcy, 19800 km, naprawy:
-wymiana "komputera" od czujników ciśnienia w oponach przy 3400 km
-wymiana podświetlenia panelu sterowania elektrycznymi szybami, prawe tylne drzwi - 18200 km

Oprócz wspomnianych wyżej rzeczy standardowa obsługa - 2 przeglądy, sezonowa wymiana kół oraz w zeszłym tygodniu serwis klimatyzacji. W połączeniu ze spalaniem oscylującym w granicach 8 litrów zadowolenie z wyboru jest całkiem spore :)

[ Dodano: 2016-11-05, 22:23 ]
22000 kilometrów i niestety kolejne niemiłe przygody
-kontrolka ciśnienia w oponach znowu wariuje (ciśnienie prawidłowe)
-elektryka wariuje (co jakiś czas kierunkowskazy przestają działać, pomaga wyłączenie, wyjęcie kluczyka ze stacyjki, ponowny zapłon)
-samochód co jakiś czas zapala za 5-7 razem
-pomimo udania się do ASO następnego dnia po wystąpieniu w/w usterek serwis twierdzi, iż po podłączeniu do komputera diagnostycznego brak jest jakichkolwiek błędów.

Jak dla mnie te auto staje się totalną porażką, na szczęście nie jest moje. Mój 7 letni Chevrolet jest zdecydowanie bardziej niezawodny, a jako nowy kosztował 24 kzł mniej (oczywiście auto segmentu B, ix20 nie do końca wiem jak zaklasyfikować).

Offline rekin323i

• Giełda
Kolejny rekordzista
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Październik 2017, 22:52:28 »
Tym razem wersja słabsza 1.4 90km CVVT rocznik 2011 sprowadzona z Holandii, przebieg z ogłoszenia 276737km tym razem z instalacją firmy PRINS, z LUBRYFIKATOREM a mówili że ten silnik źle znosi gaz :)  czyli dobry montaż załatwia wszystko.
Link do ogłoszenia które za kilka dni zniknie, wiec zdjęcie przebiegu auta poniżej to https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-ix20-1-4-cvvt-lpg-gaz-prinsblue-drivestart-stop-i-motionklimaserwis-ID6yV1bX.html#9fe5f05b7d

Mój dobija do 60000km i jedyna rzecz która wymieniałem to żarówka światła stop 5zł :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Październik 2017, 18:36:22 »
ZAŚWIADCZENIE Z TRANSPORTOWEGO DOZORU TECHNICZNEGO ZBIORNIKA LPG WAŻNE DO 2027 ROKU !

To od kiedy w auto jest zasilane LPG?

Offline rekin323i

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Październik 2017, 11:22:49 »
Witaj Kosmos2011

To od kiedy w auto jest zasilane LPG
tego nie wiem nie ja sprzedaję, znalazłem tylko ogłoszenie co do wersji LPG w Holandii, Belgii, czy Włochy były takie wersje na sprzedaż lub konwersja na LPG przez niezależnych dealerów i w żadne sposób nie powodowała problemów na resztę auta ( bez silnika i układu wydechowego)  ;-) wiec LPG do mojego 1.6 Gamma nie jest złym wyjściem ale rocznie robię 10-12000km to odpuściłem na razie :?:

U nas na krajowym rynku model lekko zapomniany przez importera bo czy 2012 czy 2015 to w 95% dalej to samo, ale też żadnych poważnych problemów ix20 nie posiada ( po części jestem dumny), a jak coś się zepsuje to koszty są nieporównywalnie niższe niż u konkurencji :shock: