Forum > i30 FD

[i30 FD] Stuki po wymianie opon

(1/4) > >>

i30_Wroc:
Witam,

Jestem właścicielem auta od około 1 mc-a. Do tej pory samochód był na zimówkach (felgi aluminiowe). W piątek byłem na wymianie opon (nowy komplet opon letnich), założonych na te same felgi. Po wymianie pojawił się dziwny odgłos stukania (wydaje mi się że z przodu), takie regularne metaliczne "cykanie", które nasila się przy skręcie. Wróciłem do oponiarza, żeby sprawdził co się dzieje (obstawiałem stukające ciężarki o zacisk). Gościu jednak przyczyny nie znalazł, po obejrzeniu z zewnątrz felg. Dodam, że przed wymianą na zimówkach była cisza. Czy ktoś ma jakiś pomysł?

piwi:
Jak dla mnie cykanie/stukanie nasilające się przy skręcie od razu przypomina mi któryś przegub, raczej zewnętrzny. Albo zbieg okoliczności albo przy ściąganiu kół z piasty któryś znachor przywalił młotem bo się zapieķło, tym samym.uszkadzając przegub. Tak tylko gdybam, równie dobrze to może być co innego lecz objaw typowy dla przegubu.

i30_Wroc:
Uderzane nic nie było, bo stałem obok jak robili. Po kolejnych przejechanych km, przy jeździe na wprost praktycznie cisza - czasami da się usłyszeć odłos podobny do tego jak kamień wejdze w opone i uderza o asfalt. Natomiast przy skręcie w lewo/prawo przy większej prędkości słyszalne dudnienie. Czyli jednak trzeba się umawiać do ASO na przegląd?

beny:
Może to banalne co napiszę, ale nowe opony czasem muszą się "ułożyć" lub "dotrzeć" jak kto woli.

pafciokrak:
Podobny efekt (może nie ze stukanie ale wiadomo to subiektywny temat) miałem w aucie po wymianie na nowki opony - i wlasnie przy skrecie (niezaleznie w która strone) dudnienie.
Przeguby to raczej wątpliwe, bo raz ze dziwne jakby dwa na raz padly, a jakby jeden to dawalby dziwne odgłosy przy skrecie w jedna strone - przynajmniej glosniejsze.

Czasem podobne efekty daja "opadnięte" klocki (tak tak nie zawsze piszcza, czasem stukają, dudnia przy skrecie itp) - tez przerabiałem temat.

Jakie kupiles te nowe opony?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej