Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] 2.2 CRDI 155KM D4EB padające silniki?
vanhelsing:
Przyjmuje się pojęciem "silnik" należy operować w odniesieniu do bloku i wnętrzności(układ korbowo-tłokowy, blok i kanały olejowe oraz wodne,rozrząd,głowica). Jeśli mówimy o awariach lub wadach silnika to te elementy należy brać pod uwagę. Cała reszta to osprzęt. Czyli awaria np. cylindra, tłoka, wału korbowego,wałka rozrządu to awarie silnika a awaria np.turbiny,wtrysków to już nie jest awaria silnika.
jajfa:
To jeśli mamy już ustalone co rozumiemy przez awarię silnika to trzeba ustalić co jest najczęstszą usterką w tego typu silnikach i czy jest mozliwość uchronienia silnka przed awarią?
Michnik:
Generalnie to możemy sobie tylko pogdybać....może to był po prostu pech i te silniki wytrzymują po 1mln kilometrów....nie wiem.
Ale jako, że w zbiegi okoliczności za bardzo nie wierzę, to ja raczej skłaniam się ku opinii, że to nie był zwykły pech.
A my zwykli użytkownicy to możemy sobie ustalać...heh
To nie pierwszy mój samochód(wcześniej same niemce) i w żadnym nie padł silnik. Nie osprzęt - bo ten wielokrotnie. A przebiegi sporo większe już miały.
No cóż, remont zrobiony, auto jeździ. Było minęło.
andrzej300:
Na niemieckich stronach jest bardzo wiele ogłoszeń typu santa fe 2.2 crdi motorschaden, bardzo wiele......
[ Dodano: 2017-02-11, 20:13 ]
--- Cytat: "jajfa" ---Opinie z tej strony http://www.motodiesel.pl/silniki/3028-silnik-22-crdi.html nie potwierdzają tej opinii o silnikach CRDI
--- Koniec cytatu ---
Ale tam jest aż całe 4 opinie
DjKosmit:
Hey
Chyba dopadło mnie też
Wczoraj wracając z zakupów na wolnych obrotach słychać było stukanie z silnika, na wysokich tego nie było. Postanowiłem jechać od razu do mechanika bo miałem kilometr z tego miejsca.
I nagle przy puszczaniu gazu z silnika wydobywał się głośny pisk jakby zacieranie + falowanie obrotów silnika.
U mechanika pod warsztatem również to samo zrobił. Silnik został zgaszony i auto poszło do sprawdzenia.
Dzisiaj mam telefon że wstępnie coś nie halo z silnikiem bo mam spory luz na wale. Dalej nie rozbierał bo chwilowo brak czasu.
Jakieś sugestie ?
Nawigacja
[#] Następna strona