Forum > Getz

[Getz] Czujnik położenia przepustnicy oraz temp. silnika 1.1

(1/4) > >>

grzesiek402:
Witam, Dziś podłączyłem auto pod Elm327 (Scanmaster) i zwróciłem uwagę na 2 sprawy.
1) Temp. silnika -15 stopni przy ok. +12 na zewnątrz to trochę mało. Czy poza dłuższym okresem ssania oraz zwiększonym spalaniem może to jeszcze na coś wpływać?

2) To co mnie bardziej zastanawia. Jak kiedyś pisałem tutaj przy minimalnym wciśnięciu gazu silnik wchodzi na obroty 2-2,5 tysiąca/minutę. Tak więc na rozgrzanym silniku od 850 do ok. 2500 obr/min nie ma regulacji. Zerknijcie na % otwarcia czujnika położenia przepustnicy na załączonym zdjęciu. Przy lepszym depnięciu (do 6000obr/min) pokazywało max. 20% otwarcia.
Na wolnych obrotach silnik chodzi równo.

Czy czujnik ewidentnie do wymiany czy też można go jakoś adoptować czy coś podobnego?

servicemen:
W moim Getzie 1.3 przy sprawdzaniu ELM327 Bluetooth i jakiejś aplikacji na tablecie, nie pokazywał wcale temperatury, natomiast maksymalne wychylenie przepustnicy było w granicach 80-kilku procent. To mogą być przekłamania aplikacji ScanMaster. Zobacz co zobaczy program jak odepniesz czujnik temperatury, natomiast sama przepustnica na znanym portalu aukcyjnym kosztuje naprawdę niewiele, można kupić podpiąć na krótko i sprawdzić wskazania.

grzesiek402:
A gdzie szukać tego czujnika?

kosmos2011:

grzesiek402:
Nie napisałem dokładnie - chodziło mi o to gdzie szukać czujnika temperatury silnika.

Ten od przepustnicy znalazłem - przy odłączeniu obroty po odpaleniu auta skaczą od razu na 3000 a później powoli zaczynają spadać. Nie mam niestety chwilowo miernika żeby sprawdzić rezystancję.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej