Autor Wątek: Stuki z tyłu- mocowanie belki?  (Przeczytany 6390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcin899

• Gość
Stuki z tyłu- mocowanie belki?
« dnia: 23 Marzec 2016, 21:24:14 »
Witam,
w przyszłym tygodniu jade na wymiane 4 tulejek w przednich wahaczach(CTR)
z tyłu nie ma luzów. ALE:
1. czy zerwane tuleje na przednich wahaczach mogą dawać stuki z tyłu? (dzwięk niesie sie po aucie?)
2. mój mechanik, oraz gość na SKP nie stwerdzili żadnych luzów z tyłu. jednakże, przejrzałem schemat tylnego zawieszenia i tam są jeszcze mocowania/tulejki belki do podlogi, która trzyma wahacze. Czy to elementy awaryjne, czy raczej przyczyny szukać gdzie indziej? nie są łatwo dostepne...
NR OEM 554562E000

stuki sa delikatne, nie tłucze mocno jak np uszkodzone górne mocowanie, bardziej to prztpomina lekko wybity łącznik stab lub jego gumę, no ale podobno są ok....

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marzec 2016, 21:47:47 »

Dodano: 2016-03-23, 21:47
Hey, u mnie znowu z tyłu coś się niesie, nie zawsze ale czasem stuknie. Byłem na szarpakach i bardziej podejrzewają częśc oznaczoną jako 555132E100, podobno są delikatne luzy, ale czy cos takiego może powodować stuki?
Powiedz mi, co to masz za tulejki? Możesz mi podac jakiś link?

marcin899

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Marzec 2016, 21:54:29 »
Tuleje CTR do przednich wahaczy kupilem na allegro

rafaelst

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marzec 2016, 20:48:31 »
Zazwyczaj padają tuleje stabilizatora bądź końcówki stabilizatora w wersji 4wd stabilizator stuka o most i to nawet przy jeździe po asfalcie. Tuleje wachaczy mają "pływać" tzn wachacze nie mogą być sztywne. Jeśli zbiera Ci opony (geometria) to podejrzewaj te właśnie tuleje(wachaczy).

[ Dodano: 2016-03-26, 20:50 ]
Pisałem o tyle.

marcin899

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marzec 2016, 10:55:15 »
Podpory sanek z tylu mam ok, gumy i liczniki na stabilizatorze tez ok, już nie mam pomyslu co dalej

rafaelst

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marzec 2016, 11:15:52 »
Sprawdź jeszcze całość z przodu(stuki się niosą). Obejrzyj jeszcze tłumiki całość. Mocowanie baku raczej odpada. Obejrzyj wał w sensie takiej tulei. Obejrzyj sprężyny. Dalej pomysłów mi brak.

marcin899

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marzec 2016, 20:01:00 »
W środę jade na wymianę tulejek z przodu oraz tylnych wleczonych bo te duże SA miękkie, Wtedy dam znać czy pomoglo.

Offline seboc

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Marzec 2016, 21:32:12 »
Sprawdzcie laczniki stabilizatora. Oryginalne to tandeta. Krajowej produkcji, niezniszczalne rzemielsnicze to koszt 22zl / szt.. (Tucson ma 4)

marcin899

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Marzec 2016, 21:36:21 »
Jaka firma je produkuje?

rafaelst

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Marzec 2016, 00:52:44 »
Co masz na myśli z tymi łącznikami? Stabilizator ma tuleje oraz końcówki. Natomiast wahacz wleczony ma dwie tuleje- jedne są do kupienia tylko w ASO drugie możesz nabyć np. W Intercarsie( nie pamiętam które) jeśli z tyłu nie zdziera opon to tego raczej nie ruszaj( niepotrzebne koszty). Pamiętaj te wahacze mają pływać(uważaj na naciągaczy i oszustów). Końcówki można nabyć nieoryginalne też są super.

[ Dodano: 2016-03-28, 01:00 ]
A prawdę powiedziawszy oryginalne tuleje też nie są złej jakości. Podobno (info z ASO) jeżeli odwrotnie osadzimy tuleje wahaczy to zmienia sie sztywność(nie wiem ile w tym prawdy).

marcin899

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Marzec 2016, 05:59:07 »
Tuleje w sensie gumy, poduszki, podpory.
Końcówki ?? Pewno chodzi o łącznik.
Tuleja na wahaczach musi mieć jakąś sztywność :-)

[ Dodano: 2016-06-01, 06:36 ]
Przednie tuleje zrobione, tylne wleczone tez zrobione, liczniki tyl nowe CTR, auto trzepane na 2.różnych stacjach i nic, dalej stuka..... nerwicy nożna dostać