Autor Wątek: [ix35 EL] Olej z klimatyzacji w skroplinach, demontaż kokpit  (Przeczytany 4485 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rumburak

• Gość
Mam nieszczelność klimatyzacji w okolicach parownika. W objawach usterki (poza wyciekiem samego czynnika chłodniczego) pojawia się olej z układu klimatyzacji wraz ze skroplinami, których naturalny odpływ jest pod podwoziem.

Dostęp do elementu parownika czelem usunięcia usterki jest całkowicie niemożliwy. Konieczny jest demontaż kokpitu.

Proszę o porady. W dziale Download nie znalazłem dokumentacji mechanicznej ix35. Jest jedynie elektryczna, co mi w tym przypadku nie zda się do niczego.

Czy aby dostać się do parownika muszę zdemontować cały kokpit, czy tylko jego cześć?

Serwis Hyundaia za samo ruszenie kokpitu liczy sobie 700 zł., a to dopiero początek ich finansowego apetytu. Poza tym, w serwisie Hyundaia nie mam nad niczym kontroli, stąd nie tylko finanse sprawiają, że moje dwa Hyundaie, które mam od nowości z salonu, nigdy nie były w serwisie, nawet tych wymuszanych gwarancją.

Poradzę sobie i tym razem. Lecz proszę o informacje i pomoc, gdyż choć znam dobrze zasadę działania lodówek czy klimy samochodowej, to temat chlodzenia w ix35 przerabiam w realnych warunkach po raz pierwszy.

Ps. Parownik i jego okolice w klimatyzacji psują się bardzo rzadko. Akurat mi się to przytrafiło.

Offline kosmos2011

• Giełda
[ix35 EL] Olej z klimatyzacji w skroplinach, demontaż kokpitu
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maj 2016, 18:56:04 »
Pobierz 14 i 16.

Shop manual ix35 2010