Autor Wątek: Ciągle włączone światła wsteczne i czujnik cofania - problem  (Przeczytany 13522 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Black Hawk

• Gość
Drodzy użytkownicy! Zwracam się do Was z kolejnym problemem. Poprzednie udało się Wam idealnie rozwiązać, więc mam nadzieję, że i tym razem się uda. A więc:
od jakichś 3-4 tyg załączał się w trakcie jazdy czujnik cofania, np. najczęściej przy zmianach biegu, dodam jednak, że w czasie jazdy do przodu :) Człowiek sobie leci na "piątce" i nagle siup, świeci się... i tak do zeszłego piątku, kiedy to wracałam z pracy 35 km i czujnik cofania świecił się już non stop. Jakież było moje zdziwienie po dojechaniu na miejsce, że wtórowały mu także cały czas światła wsteczne! A to już problem! Teraz wszystko w/w świeci się już cały czas, po uruchomieniu auta niezależnie od kierunku jazdy :( Mąż chwilowo odłączył mi światła wsteczne, żebym ludzi na trasie nie straszyła, ale co dalej?
Znalazłam podobny problem w tym poście - podobny, wszystko na odwrót znaczy u kolegi się w ogóle nie świeci... czy to może być też i u mnie?Takie moje poszukiwania, ale liczę na Waszą pomoc i intuicję :)
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4543&highlight=brak+czujnika+cofania

Offline kosmos2011

• Giełda
Ciągle włączone światła wsteczne i czujnik cofania - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopad 2014, 20:09:48 »
Jeśli palą się oba światła cofania to obstawiam włącznik, albo zwarcie na samej jego kostce.

Numer części włącznik świateł cofania 93860-39003, albo 93860-49600 (jak podasz vin to zobaczymy który)

http://hyundai.epcdata.ru/ix35-tucson/22892/transmission/richag_mkp-4343711/viklyuchatel_sveta_zad_hoda-93860/

Black Hawk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopad 2014, 09:26:53 »
A więc info od Męża: "...włącznik 93860-49600 jest w porządku, a obok niego jest włożony w skrzynię podobny tylko ma szersze piny (wyjąłem go i bardo ciężko chodzi - gdy naciśnie się go działa i wyłącza tylnie światła, ale po wsadzeniu do skrzyni nie działa) numer wytłoczony na włączniku to CB1 aczkolwiek "B" jest niewyraźne odbite więc równie dobrze może to być C81 lub C31. Może Panowie z forum podadzą Ci numer fabryczny części, bo w sklepie nie mogą się połapać..."
No to takie newsy...
A vin to: KMHJN81VP5U021543 (aż strach pomyśleć jaka była jego przeszłość)... zaczynam mieć najgorsze obawy bo podejrzewam zalanie :(

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopad 2014, 20:12:38 »
Zgodnie z postem#25  http://tucson-club.com/forum/showthread.php?t=75260&page=3 czujnik z "szerszymi pinami" to 93860-39003.

Tylko dlaczego są dwa czujniki ?

W post#30 http://tucson-club.com/forum/showthread.php?t=75260&page=3 jest napisane że w dieslu muszą być dwa.

Black Hawk

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopad 2014, 08:18:45 »
No i pomogło! Dzięki wielkie kosmos2011! Ten szerszy czujnik nawalił, ale po wymianie gra muzyka! To spytam Cię jeszcze kosmosie2011 o jedną rzecz... pół roku temu miałam wymienianą wiązkę przewodów w lewym nadkolu bo była cała przegniła i zasugerowaliście, że autko mogło być wcześniej "wodowane"... a teraz już po raz kolejny zapycha się jakaś pompka paliwa (jakieś sitko przy baku), mechanik już dwa razy czyścił bo zaciąga łuszczące się "nie wiadomo co" z wnętrza baku... stopniowo coraz bardziej piszczało w czasie jazdy z tyłu auta, ale po wyczyszczeniu tego sitka na pół roku spokój... pytanie czy ktoś dodawał coś dziwnego do baku co teraz płatami w środku odrywa się od ścian baku i zapycha to sitko czy to może też pozostałości wodowania? Mamy w planie wyczyścić bak od środka karcherem, ale to jak znajdę chwilę bo auto użytkuję praktycznie non stop...

Offline bobek310

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopad 2014, 20:18:14 »
Parę lat temu miałem Felicię (auto) - benzyna. W pewnym momencie wysiadła pompa paliwa - w zbiorniku. Po zdemontowaniu okazało się, że w zbiorniku rozpuściła się gumowa uszczelka. Jak twierdził mechanik to wynik chrzczenia paliwa. Dodawane są jakieś wynalazki, które rozpuściły uszczelkę.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Listopad 2014, 13:00:14 »
Może być tak jak w Santa Fe z początku produkcji że łuszczyła się farba wewnątrz zbiornika paliwa.

Black Hawk

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudzień 2014, 08:49:03 »
Czyli chyba by była ta farba... mechanik stwierdził organoleptycznie, że tak mu to właśnie wygląda :) No to muszę wyczyścić! Dzięki Koledzy!

Bono_man

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marzec 2016, 01:58:52 »
Witam serdecznie.Może ktoś miał w swoim tucsonie problem  w tylnych lampach,właśnie u mnie coś takiego się dzieje:
Po pierwsze jadąc samochodem i naciskając stop miga kontrolka od przeciwmgielnych tył.Po drugie:podczas jazdy wrzucam migacz w lewo i z tyłu "DYSKOTEKA" :-D Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam.