Dzięki za podpowiedzi ... powoli "trawię" rosyjskie wątki ...
Jeszcze jedno odnośnie materiałów użytych w oryginalnym łączniku elastycznym.
Czy dolne kolanko łącznika wykonane jest z żeliwa i w związku z tym jest trudne do spawania? Taką informację uzyskałem od mojego mechanika, który stwierdził że trzeba to będzie rozciąć i dobrać inne kolanko ale stalowe.
[ Dodano: 2016-06-04, 22:32 ]
Łącznik elastyczny został wymieniony, ale efekt wolnego opadania obrotów pozostał.
Pytanie wobec tego brzmi, czy może to być pochodną "ustawienia/adaptacji przepustnicy".
Jako że udało mi się zaopatrzyć w kabelek+Cascade to obejrzałem kilka parametrów przy pracy silnika na biegu jałowym, szczególnie uwagę zwróciłem na MAF - wskazania (silnik w pełni rozgrzany) 1.0V więc wg serwisówki (pobranej z forum dla silnika 2.4, chociaż mam 2.0) mieści się w zakresie 0.6-1.0V, chociaż "na styk"i wydaję się że można by trochę zejść niźej.
Pytanie czy reguluje się jakoś ilość powietrza na b. jałowym -czy jest jakaś śrubka. Czy przeprowadza się adaptację przepustnicy (przepustnica jest na lince)?
I na koniec pytanie odnośnie Cascade - jest opcja kasowania parametrów adaptacyjnych - domyślam się że przede wszystkim dotyczy korekt paliwowych, TPS przepustnicy, korek zapłonu (dla spalania stukowego) - czy coś jeszcze?
Czy po skasowaniu robi się jakąś specjalną procedurę/adaptację?
Czy Cascade rzeczywiście kasuje te wartości? Kiedy wybrałem tą opcję, po potwierdzeniu [Y] wyświetla się komunikat "Test Failure" (lub jakoś podobnie) i tracone jest połączenie. Po ponownym połączeniu wydaje się że nie ma zmiany w parametrach adaptacyjnych - tzn mam na myśli przede wszystkim "throttle angle" (chyba wskazuje na 7.5).
[ Dodano: 2016-06-07, 21:41 ]
:roll: