Autor Wątek: Przewód podciśnienia  (Przeczytany 10436 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Timon

• Giełda
Przewód podciśnienia
« dnia: 03 Styczeń 2016, 23:49:18 »
Spadł mi przewód podciśnienia przy wyciąganiu EGRa pomiędzy grodzią, a silnikiem (pociągnąłem go przypadkiem i spadł z czegoś). Silnik działa bez większych problemów. Od chwili jak spadł już zrobiłem 2-3 tysiące kilometrów. Chciałbym o jednak wpiąć tam gdzie był i tu pojawia się problem - nie mam pojęcia skąd spadł. Silnik oglądałem z każdej strony i nigdzie nie mogłem znaleźć miejsca, w które przewód mógł byś wpięty. Szukałem w "Sam naprawiam", ale nie znalazłem tego układu. W ASO mówią, że nie mają schematów. Najłatwiej byłoby jakby ktoś mający ten sam silnik zajrzał pod maskę. Silnik to benzyniak 1,5 litra z wielopunktowy wtryskiem paliwa z 1991r. (G4DJ MPi). Poniżej zdjęcia przedstawiające problem.

Przewód zasysa powietrze podczas pracy silnika. Zaślepiłem go, żeby nie wciągał jakichś syfów. Silnik działa niezależnie od tego czy króciec jest zaślepiony czy nie.

Przewód wychodzi z trójnika z okrągłym daszkiem (prawdopodobnie jakiś zaworek ciśnieniowy):

Przewód, który dochodzi do trójnika prostopadle kończy się na króćcu do układu dolotowego za przepustnicą.

Trzeci przewód dochodzący do trójnika prowadzi do zbiornika (prawdopodobnie jest to jakiś akumulator podciśnienia), który znajduje się pod układem wspomagania hamulca. Jest to jedyny przewód dochodzący do tego zbiornika.

Offline Timon

• Giełda
Przewód podciśnienia
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Styczeń 2016, 17:57:13 »
Niestety - u mnie, tam nie ma miejsca na ten przewód. Poniżej rurki idącej do nagrzewnicy wychodzą tylko dwa cięgna od skrzyni biegów.

Offline valdi

• Giełda
Przewód podciśnienia
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Styczeń 2016, 19:36:35 »
U mnie to wygląda tak:

Ten wężyk poniżej rury idącej do nagrzewnicy, to jest właśnie ten wychodzący z trójnika. Jeżeli u Ciebie nie wchodzi w tym miejscu do ściany grodziowej, musisz szukać gdzieś w tamtych okolicach.

Tak zerknąłem na Twoje zdjęcie i może to w tym miejscu?

U mnie nie ma tego co zaznaczyłem na Twojej fotce. Niby mamy takie samie silniki, ale jak widać, nie wszystko jest tak samo ;-)

Offline Timon

• Giełda
Przewód podciśnienia
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Styczeń 2016, 19:42:06 »
kosmos2011, dziękuję bardzo  :-)

Chodzi właśnie o jeden z końców przewodu oznaczonego H0280D na schemacie zamieszczonym przez kosmos2011. Czy jest tam po rosyjsku opisane w co króciec wchodzi w bloku silnika?

Offline kosmos2011

• Giełda
Przewód podciśnienia
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Styczeń 2016, 20:11:52 »
Ten wężyk tak jak napisał valdi wchodzi do obudowy nagrzewnicy nie do silnika.

Offline Timon

• Giełda
Przewód podciśnienia
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Styczeń 2016, 10:56:24 »

Dodano: 2016-01-09, 10:56
valdi, kosmos2011, sprawdziłem to jeszcze raz w dzień. Mam kruciec do podłączenia przewodu tak jak valdi. Jak z latarką go szukałem to patrzyłem tylko na jeden wąż idący do nagrzewnicy. Jakby ktoś szukał w przyszłości to jest on pod wężem od nagrzewnicy, tym, który jest bliżej kolumny kierowniczej. Dziękuję Panowie.