Forum > i20

[i20 PB] Pierwszy przeglad I20

<< < (4/9) > >>

Jacaw:
Teraz i ja mam pierwszy przegląda za sobą. W sumie nie narzekam, gdyż koszt jego był mniej więcej taki jak mi zapowiadano przy kupnie, czyli około 600 zł. Przy czym miałem swój olej Shell Helix Ultra Extra 5W30 (ciekawe czemu jedne ASO leją 5W30, a inne 5W40 ?) i 100 zł zaoszczędzone - ASO liczy sobie około 200 zł, a ja kupiłem za 100 zł. Niestety filtru kabinowego nie udało mi się znaleźć - do wersji indyjskiej są dostępne, do tureckiej jeszcze raczej nie, a pewnie dało by się tu też z 50 zł zaoszczędzić, bo policzyli sobie około 100 zł, a do indyjskiej widziałem zamienniki w okolicach 50 zł. Z filtrem oleju to się nawet nie bawiłem, bo tu jakieś 15 zł mi policzyli, więc szkoda nawet zachodu, aby szukać zamiennika. :-)

Generalnie mogę na chwilę obecną z czystym sumieniem polecić nowe ASO Zięby w Katowicach na ul. Kościuszki. Moją i20 kupowałem wprawdzie w Witpol'u w Tychach (tego salonu w Katowicach jeszcze wtedy w ogóle nie było), ale tu miałem bliżej, a do tego zrobili na mnie dobre wrażenie. Może to kwestia tego, że są nowi - oby nie, ale sprawiali wrażenie, że im zależy na kliencie. W Tychach już tak tego nie było widać, a najgorzej wspominam kontakty z dealerem Śląsk Auto na ul. Boguckiej. No i auto ładnie umyte. :-)

el capitan:
Pierwszy przegląd Grisbi-Tre w Poznaniu:

549,26

Podkładka dmuch. - 3,54

Filtr oleju: -20,48

Shell Helix AX5W30 3,5 L - 150,68

Filtr powietrza - 72,79

Filtr kabinowy - 101,42

Odgrzybianie klimatyzacji - 37,99

Robocizna: 162,36

Polecam!

ziutek:
Można uciąć na:
filr powietrza 40zł(allegro z przesyłką)
filtr kabinowy 60zł (allegro z przesyłką)
shell helix koło 110zł (allegro z przesyłką)
Reszta wydaje się być tania.
Ciekawe czym odgrzybili klimę, ale w tych pieniądzach raczej pianka.
Lepiej odgrzybiać ozonem, jest o wiele skuteczniejszy.
U mnie pierwszy przegląd we wrześniu, zobaczymy ile da się zejść z ich cen.
Dam znać we wrześniu.

Kam-mil:

--- Cytat: "Jacaw" --- (ciekawe czemu jedne ASO leją 5W30, a inne 5W40 ?)
--- Koniec cytatu ---

Czym się różni 5W30 od 5W40?

btn:
^^^ lepkością ("gęstością") oleju w stanie rozgrzanym
Tzn. 40 będzie gęstsze, ale będzie lepiej chronić silnik w ekstremalnych warunkach.
Pierwsza liczba to z kolei lepkość na zimnym oleju (czyli na rozruchu). Analogicznie - im mniejsza wartość, tym "lżejszy" olej, czyli mniej oporów dla silnika, czyli bardziej eco.
Wybaczcie jeżeli coś uprościłem, bo mam świadomość, że można o tym dużo i dużo mówić :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej