Forum > i10

[i10 PA] dekodowanie daty produkcji szyb

(1/2) > >>

ru-dy:
cześć,

rozglądam się ostatnio za i10 i napotkałem taka oto zagwozdkę. Jak zdekodować rocznik produkcji szyb? Na jednym z autek wadziłem coś takiego:

BD . . . . . .
. . . .

Mam pewnie podejrzenia ale wolałbym się spytać kogoś z forum jak zdekodować rok produkcji takiej szyby. Próbowałem dzwonić też do ASO, ale kurka 5 razy dzwoniłem i 5 razy nikt na serwisie nie odebrał bo byli zajęci.

teraz dodatkowe pytanie:

mam namierzone jednego i10 (2011 rok), ale on ma takie coś ze jak się zapali silnik to mu się światła zapalają i nie idzie ich wyłączyć. Czy to jakiś specjalny mod świateł do jazdy dziennej? Jak to zdezaktywować? Palą się z przodu, z tyłu i podświetlenie zegarów i przełączników - czyli wszystko.
I myk jest taki, że jak się włączy kluczykiem na zapłon to świateł nie ma, a jak się zapali silnik to już wszystkie światła się zapalają. Czy to auto ma przerobioną instalację elektryczną we własnym zakresie czy może to się "koduje" przez złącze diagnostyczne OBD w serwisie ?

pterodaktyl:
Dodano: 2016-02-29, 20:04
Witam
Co do znaczka na szybie - czy mógłbyś zrobić fotkę całości? Jeśli szyba jest oryginalna to w zależności od producenta są stosowane różne systemy kropkowe w celu zakodowania daty produkcji. Gorzej z zamiennikami (spotkałem się wręcz z brakiem kodu, z tego co wiem przepisy prawne wymagają tylko, aby znaczek posiadał oznaczenie homologacji). Z tego co widzę, będzie to grudzień 2014, lecz pewność uzyskam widząc cały znaczek
Pozdrawiam

kosmos2011:
https://www.google.pl/search?q=82421-0X010&rlz=1C1KMZB_enPL535PL541&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi1m7vK1Z3LAhVCCpoKHSeuCXoQ_AUICCgC&biw=1280&bih=709

ru-dy:
tak jak kolega w jakiś sprytny sposób wyszukał w Google te szyby, przykład jest np. tutaj:

http://5.9.139.118/images/processed/D/0030/i1/L513162B.jpg

generalnie patent z odliczanie kropek nie działa, bo jak oglądałem ostatnio auto to każda szyba miała inna ilość. Kropki to raczej miesiąc produkcji, a rok to obstawiam że to te dwie literki. Tak zgaduję, ale wolałbym aby ktoś to dokładnie opisał. Szukałem na Google ale nic nie znalazłem.

Jedyna różnica z przykładowym zdjęciem jest taka że u mnie jest:

BD . . . . . .
. . . .

dzięki za zainteresowanie tematem

[ Dodano: 2016-02-29, 21:04 ]
dodaje fotkę oznaczeń z szyby:

pterodaktyl:
Witam
Z takim oznaczeniem spotykam się pierwszy raz...Pytałem ludzi, którzy teoretycznie są dobrze obeznani z tematem i...nie rozszyfrowali daty. Myślę, że jeśli w ASO nie uzyskasz odpowiedzi, możesz napisać do Saint-Gobain Sekurit (to producent tej szyby)
Pozdrawiam
P.S. Dziwi mnie to zgrupowanie kropek pod literami...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej