Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Orurowanie

<< < (2/2)

Goldi_Cz-wa:
Kurcze bał bym się wchodzić w takie orurowanie bez homologacji  :roll: Nawet jak przejdziesz przegląd to co w sytuacji (nie daj Boże oczywiście ) potrącenia człowieka ?? Będziesz płacił komuś odszkodowanie do końca życia za uszczerbek na zdrowiu ??

felkner:

volcan:

--- Cytat: "Bartus" ---ale chodzi mi o to zeby samemu takie cos zrobic mam dobre zaplecze techniczne
--- Koniec cytatu ---

Musiałbyś uzyskać homologację - żeby legalnie używać tego typu części. Bez tego - w razie kolizji, czy wypadku ubezpieczyciel może nie przyjąć odpowiedzialności (samochód niezgodny z obowiązującą homologacją) i będziesz sam wypłacał odszkodowanie - jeżeli tylko za czyjeś auto, to jeszcze małe piwo. Gorzej, jeżeli komuś zrobisz krzywdę.

Prawda jest taka, że obecnie te orurowania są montowane tak, żeby w razie kolizji złożyły się nie raniąc potrąconej osoby, więc stanowią jedynie ozdobę samochodu. Ja zdecydowałem się na montaż orurowania przedniego będąc tego w pełni świadomym - po prostu podobają mi się SUV-y i terenówki z takim elementem wyposażenia.

Mój SM miał w momencie opuszczenia salonu orurowanie Cobra, potem po kolizji (we Włoszech) orurowania już nie zamontowano. Udało mi się dokupić identyczny zestaw, jak miał wcześniej - wyprodukowany przez niemiecką firmę Cobra SOR. Zestawy Cobra są homologowane według norm UE (miałem nawet w papierach z samochodem taki certyfikat - stąd domyśliłem się, że wyjechał z tym z salonu).

felkner:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej