Autor Wątek: [ix35 EL] Ćwierkająca dmuchawa nawiewu  (Przeczytany 4895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MrQ

• Giełda
[ix35 EL] Ćwierkająca dmuchawa nawiewu
« dnia: 12 Styczeń 2016, 14:27:53 »
Witam ponownie,

Wraz z jesienią pojawił mi się dość nietypowy problem. Przy niskich obrotach wiatraka (1-2 kreski) z dmuchawy dochodzi takie jakby ćwierkanie. Jest to piskliwy dźwięk, przerywany (jakby w rytm szczotek po komutatorze???) wysokiej częstotliwości. Niby nie jest bardzo głośny, ale nie można go zignorować chociażby przez tą częstotliwość dźwieku. Nawet przez muzykę z radia się potrafi przebić.

Jako ciekawostka to ćwierkanie nasila się przy skręcie w lewo lub hamowaniu, tak jakby przeciążenia osiowe wentylatora wzmagały problem.

Spotkał się ktoś z czymś takim u siebie? Nie wiem czy to reklamować w ASO (samochód jeszcze na gwarancji), czy TTTM (ten typ tak ma)? :)

Offline figur

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Styczeń 2016, 07:58:54 »
mam to samo w mojej I30, na przeglądzie przeczyścili wiatrak i zobaczymy co będzie. a dźwięk bardzo irytujący jest. głośniej świergotało przy przyspieszaniu lub hamowaniu.

Toms

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Styczeń 2016, 11:54:07 »
Tez tak mam szczególnie jak nie jest ani za zimno ani za ciepło czyli wentylator pracuje na najniższych obrotach w trybie auto, wystarczy włączyc manualnie na 3 -4 kreski i "świergot znika", Figur daj znać czy czyszczenie pomogło :)

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Styczeń 2016, 12:39:48 »
22.01 jadę na reklamację stycznika świateł cofania i tego świergotania. Dam znać co z tego wyniknie.

@Toms - to samo u mnie...

[ Dodano: 2016-01-23, 20:16 ]
Dmuchawa została przeczyszczona i teraz jest cisza. Zobaczymy na jak długo :)

RaiiOlszt

• Gość
Wentylator
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marzec 2016, 15:02:42 »
W serwisie sprawdzili i stwierdzili że nic nie ćwierka. Kazali obserwować. Można to fajnie nagrać wystarczy wyjąć filtr kabinowy i przez szczelinę wsunąć telefon.