Forum > i30 FD
[i30 FD] Niedziałające tylne światła pozycyjne - przyczyna?
mattish1:
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum. Wcześniej chciałem napisać już w jakiejś innej kwestii, ale już nie pamiętam o co chodziło :)
Przeszukałem całe forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
W ostatnim czasie, maksymalnie 1-3 dni temu, w moim samochodzie pojawił się problem z tylnymi światłami, gdyż nie świecą symetrycznie dwie żarówki z tyłu. Światło stopu przy hamowaniu świeci. Światło cofania działa.
Jaka może być tego przyczyna?
Uszkodzona w jakimś miejscu wiązka kabli?
Bezpiecznik? Z góry założyłem, że nie, bo myślałem, że powinny paść całe lampy (nie wiem, tylko zgaduję, jak się mylę, to bardzo proszę o sprostowanie)
Załączam zdjęcie, jak to wygląda na żywo.
Pytam najpierw, bo nie chcę grzebać, gdzie nie trzeba :)
Pozdrawiam
kosmos2011:
Żarówki sprawdziłeś?
Czy podświetlenie tablicy i przednie postojowe działają?
karol0773:
Troszkę nie wiem jak to sobie wyobrazić :( nie symetrycznie czyli jedna słabiej od drugiej? Wyciągnij całe lampy (chyba 5 śrubek w jednej ) i tam zobaczysz wiązki :) jakieś 15 min roboty. Po odkręceniu lamp szarpnij za nie bo trzymają się na bolcach metalowych
mattish1:
Podświetlenie deski rozdzielczej działa. Wszystkie inne światła działają, z przodu, z tyłu cofania, awaryjne. Odkręciłem jedną lampę i wiązki przy reflektorach są całe, żarówki nieprzepalone. Mam listę bezpieczników, więc sprawdzałem czy na jeden reflektor przypada więcej niż 1 bezpiecznik, ale z tego co widzę, to nie.
Napisałem "symetrycznie" nie działają, a nie "nie działają symetrycznie", co by znaczyło, że nie działa z jednej strony ;) Nie działają po obu stronach.
Czy gdzieś po drodze mogła zostać uszkodzona wiązka odpwiedzialna za te dwie żarówki na tym samym poziomie?
piwi:
Przede wszystkim zacznij od sprawdzenia, czy do kostki lampy dochodzi napięcie na wszystkich wymaganych pinach.
Nawigacja
[#] Następna strona