Autor Wątek: [Tucson] Problem ze sprzęgłem ?  (Przeczytany 5295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LuLs

• Gość
[Tucson] Problem ze sprzęgłem ?
« dnia: 10 Styczeń 2016, 21:12:14 »
Witam.

Mam do szacownego grona pytanie.
Mój Tucson ma 160 tyś. przebiegu od jakiegoś czasu zaobserwowałem dziwne zachowanie które niby mówi, że to sprzęgło się kończy. Chodzi o to, że wolę podpytać bo pewności nie mam.

Sprawa wygląda tak, że podczas przyspieszania od 2000 obrotów jest ewidentny skok obrotów a auto nie przyspiesza - i tu wszystko wiadomo i mówi nam to że sprzęgło się kończy ale ale, dzieje się to tylko na biegu 3 i wyżej i tylko kiedy auto przejedzie około 5 km. Nie zauważyłem problemów na biegu 1 i 2, które to są najmocniejsze i na których ślizgać kończące się sprzęgło powinno najbardziej. Podjechałem pod krawężnik wrzuciłem jedynkę i po puszczaniu sprzęgła auto ma tendencję żeby zgasnąć.

Przepraszam, że pytam - może o oczywistą rzecz dla innych ale zanim wywalę sporo kasy na sprzęgło i dwumasę wolę podpytać.

Pozdrawiam

Offline DarekTucson

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Styczeń 2016, 17:30:47 »
Sprzęgło do wymiany,tarcza ślizga się pod większym obciążeniem.Miej nadzieję że do wymiany tylko docisk ,tarcza i łożysko oporowe ;-) .Może dwumasa jest o.k..
Można jeszcze doraźnie jeśli jest dostęp polać tarczę Pepsi i będzie się mniej ślizgało ale tylko do czasu.

Offline Hinek

• Giełda
Re: [Tucson] Problem ze sprzęgłem ?
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Luty 2016, 22:52:36 »
Cytat: "LuLs"
Witam.
dzieje się to tylko na biegu 3 i wyżej i tylko kiedy auto przejedzie około 5 km. Nie zauważyłem problemów na biegu 1 i 2, które to są najmocniejsze i na których ślizgać kończące się sprzęgło powinno najbardziej.
Pozdrawiam

Jesteś w mylnym błędzie, jest odwrotnie :-)  :-)  Sprzęgło jest jest tym bardziej obciążone im wyższy bieg jest wrzucony. Opisujesz klasyczny przykład ślizgającego się sprzęgła.

LuLs

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Luty 2016, 14:45:18 »
Dzięki za odpowiedź i wyjaśnienia - rzeczywiście macie racje :). Sprzęgło do wymiany i to jest pewne, natomiast chciałbym szanowne grono zapytać, podpytać odnośnie dwumasy.

Pytałem w kilku warsztatach, pytałem w swoim lokalnym sklepie, w którym zaopatruje się w części, dzwoniłem i pytałem także w ASO (ceny części u nich powalają ;) ) i opinie są w zasadzie podzielone. Powiedzcie mi czy jest konieczność wymiany także dwumasy ? Od razu zaznaczę iż nie ma żadnych objawów jej zużycia. Jedni twierdzą iż przy wymianie sprzęgła należy wymienić dwumas koniecznie bo zaraz może paść, drudzy twierdzą iż jeżeli nic się nie dzieje to po co wymieniać. Pytam, bo wymiana sprzęgła z dwumasem to znacząco więcej pieniędzy z kieszeni, a po co wywalać kasę nie potrzebnie.
Aso twierdzi, iż sprzęgła robią ale o dwumas rzadko mają zapytania.

Powiedzcie mi jak to jest u was ? Padają te dwumasy w naszych Tucsonach ? Jakie macie doświadczenia ?

Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam