Forum > Atos / Atos Prime

[Atos Prime] Sprzęgło - hałas

<< < (2/2)

Złośnik:
To oznaka padającego już powoli łożyska wyciskowego sprzęgła.
Szykuj się na wymianę sprzęgła.

Witek:
U mnie też występuje coś takiego ale raczej dopiero po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów. Słyszę chrobotanie jak samochód stoi na luzie, a po wciśnięciu sprzęgła chrobotanie zanika - ale to bardzo cichy chrobot.

tomecom:
Witam,

też tak mam w swoim Atosie, ale tylko zimą. Prawdopodobnie chodzi o rozszerzanie i kurczenie się metalu z powodu temperatur. Gdy jest ciepło nie ma tematu, natomiast chrobotanie pojawia się zimą. W historii auta wymieniałem sprzęgło raz na zamiennik z II linii produkcyjnej Hyundaia, teraz ma przejechane niecałe 77000. Może rzeczywiście coś się zaczyna kończyć skoro drobne różnice w objętości metalu wywołują ten dźwięk, natomiast jeżdżę już z ta przypadłością drugi rok i sprzęgło jest jeszcze w dobrym stanie.

Witek:
Atos u mechanika...
Zużyły się łożyska w skrzyni biegów. W ciągu tygodnia zaczęły być bardzo wyraźnie słyszalne, zrobiłem 300 km i trzeba było jechać do mechanika bo strach było już się nim poruszać. Zdecydowałem się na sam remont skrzyni (wymiana tych łożysk), z wymiany na używaną skrzynię zrezygnowałem. Z ostatniej rozmowy z mechanikiem dowiedziałem się, że sprzęgło jest w dobrym stanie i obejdzie się bez jego wymiany. Jaka będzie kwota - duża, najprawdopodobniej 1/4 wartości samochodu...  :cry: ale czego się nie robi...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej