Forum > Getz
[Getz] Hyundai getz 1.5 CRDI 82KM - Ciężko pali czy zimny cz
DarekTucson:
Normalnie,wykręcasz świece żarowe i wkręcasz złącze manometru lub wyciągasz wtryski i przez ich otwory możesz sprawdzić.
Zacznij od testu przelewowego wtrysków ,to ci powie czy z wtryskami jest o.k.
Czy masz kabelek z oprogramowaniem?Jeśli nie jedź do gościa co ma komputer niech sprawdzi czy pojawia się ciśnienie na szynie(może być walnięta pompa WC ,pompka w zbiorniku ,zawór regulacyjny paliwa lub czujnik ciśnienia).
Może też być uwalony któryś z czujników wałka i wału korbowego ,czujnik temperatury paliwa ???????
Tak że bez kompa ani rusz :lol:
dam_1:
Chciałbym sprawdzić cały układ paliwowy od pompy aż po wtryskiwacze.
Jeżeli ktoś wie jak sprawdzić poprawność działania:
- przekaźnik pompy
- Czujnik - zawór regulacji ciśnienia na listwie
- czujnik ciśnienia paliwa
- pompę wtryskową
- wtryski
to podzielcie się informacjami.
Dzisiaj jeszcze jedną rzecz zauważyłem tzn. jak samochód pracuje na wolnych obrotach to dym strasznie gryzie w oczy... Ktoś jest w stanie mi pomóc? Jutro postaram się wrzucić zdjęcia z Hi-scana podczas rozruchu i pracy silnika na wolnych obrotach.
kosmos2011:
http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=file&id=18
volcan:
--- Cytat: "dam_1" ---
Dzisiaj jeszcze jedną rzecz zauważyłem tzn. jak samochód pracuje na wolnych obrotach to dym strasznie gryzie w oczy...
--- Koniec cytatu ---
Jakiego koloru jest ten dym? W sumie auto pracujące na wolnych obrotach nie powinno dawać widocznego dymu z rury wydechowej - jeżeli nawet uznamy mały czarny "pierd" przy wciśnięciu gazu do dechy (na start) za coś akceptowalnego (chociaż to i tak pierwszy objaw lejących wtryskiwaczy), to bez obciążenia spalana jest tak mała ilość paliwa, że jakiekolwiek efekty wizualne (poza parą wodną w chłodne dni) nie powinny mieć miejsca.
Objaw pasuje do tego, co powodują uszkodzone wtryskiwacze - nie rozpylają paliwa, tylko dużą część oddają na przelewy. Wystarczy w sumie jeden walnięty wtryskiwacz, który otworzy całkiem przelew i już nie masz na listwie ciśnienia i auto nie zaskoczy.
dam_1:
--- Cytat: "kosmos2011" ---http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=file&id=18
--- Koniec cytatu ---
Co mam szukać w tym pdf? bo ja tam nie widzę silnika 1.5 CRDI ? tylko benzyne 1.5 która wychodziła w innych krajach (nie wiem w jakich)
--- Cytat: "volcan" ---Jakiego koloru jest ten dym?
--- Koniec cytatu ---
Nie dymi na żaden kolor czy to na wolnych czy przy ostrym gazowaniu.
Załączam obrazki z podłączonego HI-scana do getza może z nich ktoś coś wyczyta i powie który parametr jest nie taki.
Getz przed przekręceniem kluczyka:
Getz podczas kręcenia
Getz pracujący na wolnych obrotach:
Nawigacja
[#] Następna strona