Forum > Lantra
[Lantra J1] Łożyska kół. Wymiana. Jak sprawdzić które ?
skali:
Nie dowalaj na maksa, najlepiej dokręć na maksa i popuś ok 1/4 obrotu, zobacz czy piasta sie lekko obraca. Nie ma prawa cięzko się obracać. Narzuć dużo smaru do łozysk tocznych.
antek1122:
No zaraz bede brał się za wymiane. Dokupiłem smar a łożyska kupiłem Japanstyle coś takiego za komplet na 2 koła 160 zł.
yankeshy:
Powiedziałbym że firma nie ma aż tak wielkiego znaczenia,tylko pamiętaj żeby je wcisnąć na prasie (jeśli są wciskane w bębny),albo zrób sobie do tego odpowiednią "maszynkę".
Wiele osób wali młotkiem,rozlatują się po miesiącu,a potem psioczą,że za tanie kupili... ;-)
valdi:
--- Cytat: "yankeshy" ---Powiedziałbym że firma nie ma aż tak wielkiego znaczenia,tylko pamiętaj żeby je wcisnąć na prasie (jeśli są wciskane w bębny),albo zrób sobie do tego odpowiednią "maszynkę".
Wiele osób wali młotkiem,rozlatują się po miesiącu,a potem psioczą,że za tanie kupili... ;-)
--- Koniec cytatu ---
To chyba nie do końca jest tak jak piszesz. Kiedyś wymieniłem łożyska w Ponym ale po wymianie dalej buczało (okazało się, że to były opony). No ale dobra, nowe łożyska, myślę sobie, ze dwieście tysięcy wytrzymają. Wytrzymały chyba coś koło ośmiu :-/ . To był komplet za 80 zł zdaje się, firmy nie pamiętam.(zaznaczam, że nie waliłem młotkiem).
Na szczęście nie wyrzuciłem oryginałów, założyłem z powrotem i Pony jeździ na nich do dzisiaj.
Co do Twoich uwag montażowych, oczywiście masz rację.
antek1122:
jak na razie udało mi się zmienić z jednej strony i jest duuuużo ciszej w aucie :) ale jest problem... z jednego bębna uszczelniacz założyłem do nowych łożysk bo drugi nie pasował... zająłem się drugim kołem i co się okazało ? że ktoś też załozył inny uszczelniacz i smar spier..... gdzieś i łożysko się wycierało... te łożyska co kupiłem są ok ale uszczelniacze są o 2 mm większe powinny być 52 mm a są 54... od jakiego modelu mogą pasować ? ? bo musze dokupić jeden taki uszczelniacz
Nawigacja
[#] Następna strona