Autor Wątek: [i30 FD] Głośna zmiana biegów  (Przeczytany 4960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sisimon

• Giełda
[i30 FD] Głośna zmiana biegów
« dnia: 16 Wrzesień 2015, 07:08:37 »
chciałbym się poradzić jeszcze w jednej sprawie, odnośnie dźwięku towarzyszącego zmianom biegów np. w garażu , gdy silnik nie pracuje. Gdy na luzie sobie zmieniam biegi lewarkiem to dość głośno to słychać, taki metaliczny dźwięk. Może jestem przewrażliwiony :) , ale w starym Oplu jak zmieniałem biegi w idealnej ciszy w garażu to chodziły cichutko. W tym samochodzie jest to dość głośno, słychać jakby "metal zazębiał się w metal". Fakt, gdy silnik jest włączony i zamknięte szyby to nic nie słychać. Biegi wchodzą leciutko i skok jest między nimi malutki, nie tak jak w 20 letnim Oplu. Mam do Was prośbę, sprawdzicie jak głośno chodzą Wasze skrzynie na wyłączonym silniku ? Wogóle jestem zły na siebie :) - zamiast jeździć autkiem i się nim po prostu cieszyć to wciąż coś w nim wyszukuje :( .

Znalazłem podobne pytanie w tym linku http://hyundaiklub.pl/forum/archiwum/printview.php?t=401&start=0&sid=b781a769a8a8ebd88cfc5c494ccc2139

On to trochę lepiej niż ja opisuje, ale chodzi o ten sam problem.
mw17 - 2008-10-18, 14:46
Witam serdecznie. Mam następujące pytanie na temat skrzyni biegów. Czy normalną rzeczą jest to że przy wrzucaniu biegów niezależnie czy przy włączonym czy zgaszonym silniku każdorazowo słychać taki stukot niby metaliczny (przy otwartej szybie wydaje się dosyć słyszalny, w aucie trochę mniej). Czy wrzucanie biegów powinno odbywać się "bezszelestnie" ?

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Wrzesień 2015, 20:02:45 »
Mi dokucza czasem włączanie 1 biegu i wstecznego z przewagą tego pierwszego. Co do ogólnej pracy skrzyni biegów to nie mam zastrzeżeń. Biegi wchodzą lekko, jest odgłos wchodzenia bardzej niż jakieś tarcie metalu? Po 143tys. przejechanych chyba jest ok...:)

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Styczeń 2016, 06:48:04 »
Mam identyczny problem w swoim i30. Wydaje mi się, że nie występował wcześniej. Czy udało Ci się zlokalizować przyczynę i rozwiązać problem?

[edycja 28-01-2016]

Po wizycie w serwisie (Motortest w Warszawie), okazało się po sprawdzeniu mechanizmu zmiany biegów, że źródłem dźwięku są "luźne" podkładki na cięgnach od zmiany biegu:

http://hyundai.epcdata.ru/i30/28538/transmission/shift_lever_control_mta-4343811/shayba-43750B/

Według pracownika serwisu to nie powód do zmartwień i zasugerował, że nie da się tego wyeliminować. Nowy i30 w salonie też ma podobną "cechę", tylko dźwięk jest bardziej stłumiony. Ten typ chyba tak ma. Koszt zdobycia tej wiedzy + smarowanie elementów to 112 zł.

karol0773

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Luty 2016, 23:19:04 »
W moim drugim i30 biegi wchodzą cichutko i "miękko" więc to nie jest spoko dźwięk :)