Forum > Accent

[Accent X3] Pali na niebiesko (bierze duzo oleju)...

<< < (2/3) > >>

doman76:
Moim zdaniem to nie ma sensu. 15w-40 i 0w-40 powinny w temp pracy silnika mieć podobną gęstość. gęstszy powinien być np. 5w50.

Ja raczej proponowałbym udać się na pomiar kompresji. Jeśli to uszczelniacze to nie jest duży koszt. Samemu zrobisz to za ok 100zł. Jeśli pierścienie i koniecznie nie chcesz naprawiać to wlej jakiegoś doktora, ale to raczej na długo nie pomoże

kolo333:
Sam sie zastanawiam jaka decyzje podjac... Czy dolewac co jakis czas olej i po prostu kupic wieksza pojemnosc polsyntetyka (5l) czy kupic mineralny i sprobowac wymienic olej i modlic sie, zeby mniej go spalal...
Rozmawialem z fachowcem i mowil, ze przy uszkodzonych uszczelniaczach zaworow nie bralby az tyle oleju. Na 80% sa to pierscienie na tlokach.
Doktor/ceramizer - nie wiem czy jest sens. Gorzej jak wszystko padnie, bo z tego co czytam to opinie sa rozne, ale wiecej negatywnych.
Poczytam jeszcze o zamianie polsyntetyka na mineral w takim przypadku, moze sie zdecyduje...
Jezeli macie jakies propozycje to piszcie, z checia poczytam.
Pozdrawiam.

Zbyszek:

--- Cytat: "kolo333" ---Jezeli macie jakies propozycje to piszcie, z checia poczytam
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: "doman76" ---proponowałbym udać się na pomiar kompresji
--- Koniec cytatu ---

Ja też. Może zacznij od sprawdzenia silnika...

doman76:
ogólnie olej mineralny nie jest zalecany do silników z hydraulicznymi popychaczami zaworów. Ostatnio znajomy przechodził z mineralnego na półsynteryk w golfie 1,9d 92r i z zmiana na + wyszła.

Jeśli chcesz dobry polsyntetyk zmniejszajcy branie oleju to vavoline maxlife, ale przy takiej ilości to moim zdaniem nie ma sensu.
Temu silnikowi nic nie pomoze oprocz naprawy. Jeśli liczysz że szlam z oleju mineralnego coś uszczelni - próbuj, ale nie licz że będzie to auto pewne lub ekonomiczne.
Jeśli koniecznie nie chcesz nic robić i żeby było tanio to wlej jakiegoś doktora (nie cermizer) a oleju dolewaj, ale pewnie za niedługo będzie pewnie temat że auto pali 15l/100 albo nie może odpalić.

Ja bym na Twoim miejscu wymienił sam uszczelniacze, spalnie oleju napewno spadnie. Uszczelniacze są w cenie pomiaru kompresji. Jeśli to nie pomoże to silnik do remontu/wymiany bo nic więcej bez sciągnięcia głowicy nie zrobisz.

Jeżdżąc z niebieską chmurą za soba zapchasz też kalizator, zapaprasz świece itd itd.

waldi678:
Hej . padnięte uszczelnicze zaworów obiawiają się  niebieskim dymkiem zaraz po odpaleniu po przerwie ( np.rano ), po chwili powinno przestać dymić.Zeby sprawdzić szelnośc pierścieni można w prosty sposób zrobić próbę naftową.Wieczorem odkręć świece i powlewaj troszeczkę nafty strzykawką na denka tłoków, jeżeli rano nafty niebędzie to masz nieszczelne pierścienie najprawtopodobniej przez beczułkowatośc cylindrów, a to już szlif cylindrów i nieopłacalny remont. Jeżeli nafta będzie to zaczy ,że pierścienie są ok. tylko zmienić olej na mineralny i powinno być dobrze.Autko 16 letnie pewnie już ma przejechane ponad 200 tys. to śmiało można przejść na mineralny.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej