Forum > i30 FD
[i30 FD] Stukanie kolumny kierownicy - układ skrętny
aro_kal:
Panie kosmos
Sugeruje Pan, że to ta mała gumowa gwiazdka?
A jeszcze nie dodałem, że to dzieje się tylko podczas postoju lub podczas bardzo wolnej jazdy.
Poza tym dotykałem również kolumny kierownicy i wydaje mi się, że nie stąd dochodziło stuknięcie.
Dziękuję za radę. Sprawdzę w sobotę.
ParadoxalShadow:
U mnie takie stuki pojawiły się po 2 latach użytkowania.
Serwis wymienił kolumne kierownicy - nic nie pomogło.
Potem wymienili przekładnię kierowniczą - stuki zupełnie zniknęły.
Po kolejnych 2 latach - problem powrócił w tej samej formie.
Jednak co dziwne, stuka tylko czasami, nie zawsze. Są dni, że stuka dość mocno, szczególnie przy pierwszym ruchu kierownicą po postoju. Ale są też tygodnie, jak teraz, że kompletnie nic nie stuka.
Auto jeździ normalnie, żadnych luzów, sprawdzane wielokrotnie.
Co ważne - wymiana kolumny nic nie pomogła. Dopiero wymiana przekładni. Jednak nie jestem przekonany, że to sama przekładnia była problemem, może jednak któryś z innych elementów z nią sprzeżonych?
dziambel04:
Miałem też stukanie w kierownicy po ok 2 latach serwis ASO na gwarancji nic nie znalos , dałem hundaijka do mechanika on oddał kolumnę , przekładnie do regeneracji 600 zł ale stuki dalej były odpowiedź mechanika " One tak mają "
Po czasie zacząłem grzebać po kierownicą i znalazłem luz na śrubach dokręciłem je wszystkie do maxa i nastała cisza :)
Po czasie znowu zaczęło stukać cza było dokręcić śruby i tak przez 10 lot co mom i30 to 3 razy dokręcałem :lol:
bobekos:
Możesz pokazać lub wytłumaczyć które śruby dokręcasz bo może być to pomocne dla nie jednego posiadacza i30...? :)
sisimon:
też jestem ciekawy o jakich śrubach mowa :)
Nawigacja
[#] Następna strona