Forum > i30 FD

[i30 FD] Stukanie kolumny kierownicy - układ skrętny

<< < (10/12) > >>

ravpraca:
Witam,
Niestety CDIF/3 widzi dwa błędy oraz wyświetla informację o braku kalibracji czujnika skrętu.
Nie ma jednak możliwości za pomocą tego narzędzia aby dokonać kalibracji.

malerikula:
Niestety Hyundai jest wredny jeżeli chodzi o czytanie błędów, a co dopiero kalibracje. Pozostaje G-scan2, lub3

sisimon:
Witam. Mam i30CW z 2009. Kilka dni temu padło mi wspomaganie. Kupiłem oryginalną nową kolumnę. Po jej zamontowaniu, przejechałem może z 200 km pojawiły mi się stuki przy kręceniu w prawo lub w lewo. Czy to możliwe żeby nowa kolumna Hyundaia od razu zaczęła stukać. W serwisie stwierdzili ze pewnie do wymiany jest ta gwiazdka w silniku wspomagania. Można tak jeździć? Ważne że wspomaganie działa :) ale to stukanie mnie drażni.

...kuba...:

--- Cytat: sisimon w 28 Marzec 2023, 21:47:41 ---Kupiłem oryginalną nową kolumnę.
--- Koniec cytatu ---
Serio? 😮 tosz to 1/5 wartości samochodu...

--- Cytat: sisimon w 28 Marzec 2023, 21:47:41 ---Po jej zamontowaniu, przejechałem może z 200 km pojawiły mi się stuki przy kręceniu w prawo lub w lewo
--- Koniec cytatu ---
stukanie pojawia się też przy dynamicznym ruchu kierownicy - w niewielkim zakresie, z wyciągniętym kluczykiem ze stacyjki? Może któyś z krzyżaków kolumny kierowniczej poluzował się i trzeba go dokręcić?

sisimon:
Zanurkowałem głową w dół i kręcąc kierownicą, minimalne ruchy, odgłos dochodzi raczej z dołu niż z kolumny. Pod samochodem nie słyszę bo silnik zagłusza. Ale po wyłączeniu silnika i podczas delikatnych ruchów chyba słychać też ten stukot ale jakby kilka razy ciszej. Kolumnę kupiłem nowa na wyprzedaży za 2999 zł.  Zastanawiam się czy to może maglownica, może któraś śruba. Stało się to kilka dni po wymianie kumny.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej