Autor Wątek: [ix20] Olej silnikowy w ix20 - BENZYNA  (Przeczytany 65216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MERCI_HKP

• Giełda
[ix20] Olej silnikowy w ix20 - BENZYNA
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Listopad 2018, 00:03:38 »
Niestety ale Mans ma rację.
Znana historia z zatartym silnikiem Daci w Aso. Wymienili na olej-zamiennik przywieziony przez właścicielkę (zgodny z Elfem) ale zapomnieli dokręcić dokładnie korek czy filtr.
Jaka pierwsza linia obrony Aso - właścicielka miała pokazać dowód zapłaty że jej olej był kupiony u autoryzowanego sprzedawcy tego oleju. A kto po pół roku przeglądu samochodu trzyma paragony?
Na YT chyba też o tym było...

Offline rekin323i

• Giełda
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Grudzień 2018, 12:33:43 »
Zawsze są 2 strony medalu olej swój czy z Aso odpowiedź też nie prosta:

1. od początku przywoziłem swój olej Shell 5w40 nie każde Aso go miało wiec to jeden z powodów, po drugie co może się stać w silniku 1.6 gamma benzynowym, no w 1.4 coś rozrządy sie przycierały wiec ryzyko małe gdyby coś a oszczędność max 100zł rocznie x4=400zł

"Jedyny problem mają dasz bankę 4L to wleją 3,5L i jest ponad MAX na bagnecie" :-x

2. Olej z Aso
Auto nowe robisz 15000-20000km wiec na maxa korzystasz z gwarancji jakby coś się stało
Masz Hyundai diesla może nie ix20 bo wypadł z oferty ale i30 2017" to faktycznie może być powód do odrzucenia zgłoszenia reklamcyjnego a jak już dadzą zgodę to droga przez męke ile czasu można weryfikować właściwości oleju, w PIMOT taki koszt 400zł i wynik w 3dni masz,

Już po gwarancji testowałem różne oleje Millers EE 5w40 a teraz zaleje Rowe RSI 5w40 tylko dla napisu ze pełen syntetyk a nie HC, samego oleju wchodzi 3,3-3,4L wiec każdy może przeliczyć sam te plusy i minusy.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Sierpień 2019, 20:32:53 »
Temat dylemat wraca. Już oswoiłem się z tym, że nie ma co kombinować i wlać shell z ASO ale umówiłem się na przegląd i ... "stosujemy oleje lotos" usłyszałem od miłej pani. "Nie ma najmniejszego problemu, można przyjechać ze swoim olejem. Nie ma to wpływu na gwarancję". Odliczymy od ceny przeglądu 230 złotych. Rozmowa była nagrywana, szkoda , że nie prze ze mnie.

Lotosa za 230 zł raczej nie wleję. Teraz zastanawiam się czy zostać przy shellu czy coś innego stosować.

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Sierpień 2019, 06:44:39 »
Ja od 5-6 lat wlewam MOTUL, i jest OK. Koszt około 135 zł za 5 litrowy baniak.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Sierpień 2019, 08:22:21 »
Kri$ - ten 8100 eco-nergy? I druga sprawa to gdzie olej kupić.  Czytając poprzednie posty to wypadało by u autoryzowanego dystrybutora danej marki.

No i po dylemacie. Żonka rozstrzygnęła problem, w myśl zasady: po co zmieniać jak jest dobrze, zakupiła Shell Helix Ultra Professional AF 5W30 u autoryzowanego dystrybutora marki Shell. I po sprawie 8-)

Offline byku

• HKP
  • **
    • http://www.kuzniawsiodelku.pl
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Wrzesień 2019, 22:26:29 »
Cytat: "ELETomek"
Temat dylemat wraca. Już oswoiłem się z tym, że nie ma co kombinować i wlać shell z ASO ale umówiłem się na przegląd i ... "stosujemy oleje lotos" usłyszałem od miłej pani. "Nie ma najmniejszego problemu, można przyjechać ze swoim olejem. Nie ma to wpływu na gwarancję". Odliczymy od ceny przeglądu 230 złotych. Rozmowa była nagrywana, szkoda , że nie prze ze mnie.

Lotosa za 230 zł raczej nie wleję. Teraz zastanawiam się czy zostać przy shellu czy coś innego stosować.

i co zostałeś przy tym shellu czy zmieniłeś na coś innego??

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Wrzesień 2019, 06:20:01 »
Kupiłem shell AF od autoryzowanego dystrybutora. Gość w serwisie powiedział mi, że mają olej Lotos dedykowany do Kia/Hyundai ale jak ktoś nie chce takiego to mają również w ofercie shell i mobil. A osoby z infolinii są niedoinformowane  ;-)
Nie robili najmniejszego problemu, że przyjechałem że swoim olejem. Ani nie wlali za dużo jak sugerował rekin

Offline Slavco

• HKP
  • **
zamiennik oleju
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Październik 2019, 15:07:27 »
Witam , czy moge dolac innego oleju innej firmy niż ten co posiadam w aucie ?
Używam teraz Castrol a chciałem dolac tego z Orlenu .Parametry są te same

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Październik 2019, 15:22:39 »
dolać zawsze możesz ale... lepiej nie mieszać olejów. w sytuacji awaryjnej (trasa) lepszy jest olej zmieszany niż żaden. do końca nie wiadomo jakie bedą konsekwencje.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Październik 2019, 17:36:58 »
Cytat: "Slavco"
Używam teraz Castrol a chciałem dolac tego z Orlenu .Parametry są te same

Człowiek się spina, a może olej taki, a może owaki ale parametry wg producenta trzeba zachować. Obowiązkowo :-D
A tu spoko luzik 8-)
Jeden olej acea C3, drugi acea C2, ale parametry 5W30 te same. Co tam , że powinien być acea A5  ;-)  

Kiedyś jeździłem u druciarza i w ciężarówce mieszałem oleje rożnej maści i nic się nie działo niepokojącego. Nic się nie spieniło , nic nie zwarzyło.
Mimo to nie polecam mieszać.  Za to stosować się do zaleceń producenta pewnie warto . Nie wiem jaki masz przebieg itd. Ale być może nie właściwy olej jest powodem konieczności  dolewania.

Offline Slavco

• HKP
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 04 Październik 2019, 20:59:07 »
Cytat: "ELETomek"
Nie wiem jaki masz przebieg itd. Ale być może nie właściwy olej jest powodem konieczności dolewania.

120 tys
 musze poszukac gdzies po stacjach pewno mają castrola ale zapytałem tak , tylko z ciekawości ;)

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #56 dnia: 04 Październik 2019, 21:59:01 »
opowiem swoją historię- kiedyś miałem w maluchu olej castrol 15w40. silnik odpałał bez problemu, od wymiany do wymiany (co 10kkm) obywało się bez dolewek. ale pewnego razu ceny olejów castrola poszły ostro w góre. w związku z tym skusiłem się na olej lotosa. klasa ta sama- 15w40. za cenę 2 litrów castrola kupiłem 5 litrów lotosa. załałem i ... się zaczeło. silnik od wymiany do wymiany (czyli na dystansie 10kkm) spalił całe 5 litrów. nie było wycieków - jakby coś.  dosłownie za samochodem (o ile nazwać tak malucha) był siwy dym. potem już zalałem superolem (olej letni do dieseli) i ... dalej dymił. teraz jednak stawiam w dalszym ciągu na castrola- mam też aveo z przebiegiem ponad 200kkm i ... do przebiegu 180kkm używałem castrola egde 0w40. po tym przebiegu zalewam 5w40 i jeżdzę dalej. do swego hultaja (ix20- nowy z salonu) zaleje znowu castrola 0w40 - pal licho to co mówi aso (i jaką ma największą marżę na olejach) ;)

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #57 dnia: 04 Październik 2019, 22:07:47 »
Akurat z maluch mam podobną historię. Na oleju lotos 15w40 po założeniu nowych cylindrów na wolnych obrotach jażyło się smarowanie po nagrzaniu silnika. Wlałem castrola gtx wlewaneo do diesli i jak ręką ujął. Olej nie był rzadki jak woda po nagrzamiu.
Jednak castrol to najbardziej przereklamowany olej. Wiadomo płaci się sporo za nazwę i lubiany być podrabiany.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #58 dnia: 05 Październik 2019, 08:17:01 »
Cytat: "nadamus"
do swego hultaja (ix20- nowy z salonu) zaleje znowu castrola 0w40 - pal licho to co mówi aso (i jaką ma największą marżę na olejach) ;)

W ASO nie wleją Ci 0W40 . Bynajmniej w tym co ja byłem. Jedyny warunek jaki postawili dla oleju to lepkość 5W30. Acea mieli w d... ;-)  Co do Castrola to ma jakiś czarny PR. Nie tylko w necie. Ja osobiście nic do niego nie mam. Jeździłem na Castrol w GPunto i Astrze żadnych negatywnych skutków nie zauważyłem.

Po za tym Castrol ACEA A5 występuje tylko w linii Magnatec i GTX oba 5W30. Ale jak uważasz , że "pal licho co mówi ASO" to "róbta co chceta"  :-D

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
« Odpowiedź #59 dnia: 05 Październik 2019, 10:00:19 »
Ja ze swoich obserwacji co do Castrola napisze tyle. Ma słabe właściwości myjące/absorbujące. Poprzednie auto i20 tylko po pierwszej wymianie oleju (po 2 tys.), miało zalane Shella. Później, począwszy od pierwszego przeglądu gwarancyjnego poprzez cały okres gwarancji (mój już miał 5 lat gwarancji), śmigał na Castrolu (łączny przebieg około 60 tys.). W sumie wszystko dobrze, można powiedzieć bez zastrzeżeń, jednak co jakiś czas zaglądałem przez korek wlewu oleju i świecąc latarką, żeby zerknąć, czy zgodnie z opinią mechaników o Castrolu nie osadza się w silniku syf/szlam. Przyznam, że nic niepokojącego nigdy nie zauważyłem do momentu, kiedy po tych 5 latach silnik został zalany Shelem.  Olej Castrol po przejechaniu około 5 tys. robił się z jasno słomkowego koloru na ciemno słomkowy,  a na sam koniec tuz przed wymianą  (przebieg średnio około 8 tys.), był koloru jasno bursztynowego. W przypadku Shella, co mnie mocno zaskoczyło,  już po przebiegu niespełna 2 tys. zrobił się koloru ciemno słomkowego. Shell domył osad, który Castrol po sobie zostawił.  Także opinie o Castrolu potwierdziły się - brudzi. W sumie silnik, po przebiegu zaledwie 65 tys. nie odczuł jakiś negatywnych skutków związanych z użytkowaniem Castrola, ale przypuszczam, że po przebiegu powiedzmy 300 tys., stopień zanieczyszczenia silnika po Castrolu mógłby być zauważalny, że tak napisze „gołym okiem”.