Autor Wątek: [i40 VF] Spalanie, Czujnik deszczu, Start-Stop, Ciężko wcho  (Przeczytany 23335 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lucianin

• Gość
[i40 VF] Problem z jedynką i wstecznym biegiem.
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Wrzesień 2016, 13:30:40 »
Witam serdecznie ! Szukałem podobny temat na forum ,ale niestety nie znalazłem. Była tylko wzmianka z takim samym problemem w dziale "Lista problemów", ale bez odpowiedzi.

Od jakiegoś czasu w moim i40 1.7 crdi 2011 mam problemy z wbiciem pierwszego biegu oraz wstecznego. Bez względu czy silnik jest ciepły czy tez zimny.  Czasami zdarza się ze w/w biegi wchodzą bez najmniejszego problemu, a czasami trzeba użyć naprawdę dużo siły i je dosłownie "przebić". Jedyne co pomaga (choć nie zawsze) to puszczenie sprzęgła i ponowne wciśniecie. Odwiedziłem dziś Pana mechanika który zasugerował wymianę wysprzęglika (jako ze jest niby najtańszą częścią) następnie pompy sprzęgła (jeśli nowy wysprzęglik nic nie pomoże) i na koniec dodatkowo nowy płyn hamulcowy. Przy okazji odpowietrzył układ ale nic to nie dało.

Czy miał ktoś z Was drodzy koledzy podobny problem lub czy ta diagnoza jest chociaż troszkę trafna ? Nie chciałbym wymieniać niepotrzebnie tych części wiec proszę o Wasza pomoc.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Offline Maucinek

• Giełda
[i40 VF] Spalanie, Czujnik deszczu, Start-Stop, Ciężko wchodzi 1 bieg
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Wrzesień 2016, 22:27:46 »
Up. Zgodnie z tym artykułem w przypadku problemów z 1ka i wstecznym zaczął bym od wymiany wysprzeglnika:
http://mobile.autokult.pl/2027,awarie-hydraulicznego-sterowania-sprzeglem

U mnie problem jest z 2ka i czasem z 3ka. Z reguły najgorzej biegi wchodzą na zimnym silniku. Jak auto się zozgrzeje to biegi wchodzą lżej. Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia z wymiana wysprzeglnika?

Offline mr.?

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Październik 2016, 11:32:15 »
Cytat: "Maucinek"
U mnie problem jest z 2ka i czasem z 3ka. Z reguły najgorzej biegi wchodzą na zimnym silniku. Jak auto się zozgrzeje to biegi wchodzą lżej. Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia z wymiana wysprzeglnika?

Miałem problemy z wrzucaniem jedynki. Usterka została usunięta gwarancyjnie poprzez wymianę tarczy sprzęgła i docisku.

Zresztą zerknij jeszcze tutaj: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7755

Offline dfx5

• HKP
  • **
[i40 VF] Problem z systemem START STOP -
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Czerwiec 2017, 15:26:20 »
Proszę o informację czy jest możliwość wyłączenie Systemu START/STOP (nazwany ISG przez HYUNDAI'a )  na stałe w serwisie lub u jakichś speców.
Działanie tego sytemu w i40 bardzo dużo pozostawia do życzenia.
Bardzo dziwną sprawą jest to ,że gdy zatrzymam się np. w garażu to system ten gasi silnik, a po włączeniu w skrzyni automatycznej "biegu" parking - silnik ponownie się zapala.  Oczywiście problemów jest więcej.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Czerwiec 2017, 18:01:46 »
Dziś jechałem z kumplem jego seatem Leonem II. Z systemem start&stop. Masakra, zatrzymał się na zatoczce by mnie wysadzić - zgasł. Ruszył kawałek by zobaczyć czy ma wyjazd wolny - zgasł. Rozumiem Twoja irytację. Wydaje mi się ze tego ustrojstwa na stałe wyłączyć się neo da...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Czerwiec 2017, 21:34:18 »
ISG to stop&go.

Start/stop to guzik zamiast przekręcania kluczyka w stacyjce przy uruchamianiu silnika.