Forum > i30 FD

[i30 FD] Dziwne odgłosy ze skrzyni biegów/sprzęgła

(1/6) > >>

adiszek:
Witam. Jest to mój pierwszy temat i w sumie pierwszy problem po nabyciu tydzień temu Hyundaia i30 (2011 rok).

Podczas puszczania sprzęgła (dokładnie w połowie, w momencie pół-sprzęgła) z silnika, a dokładniej z miejsca gdzie jest SPRZĘGŁO słychać HUCZENIE - tak, jakby coś o coś haczyło, tarło, czysto metaliczne huczenie.
Dzieje się to NAJGŁOŚNIEJ gdya jedziemy na biegu wstecznym..

Również ma to miejsce podczas zmiany biegów (szczególnie gdy powoli puszczamy sprzęgło) gdy jedziemy do przodu, choć jest to wtedy dużo cichsze i szybsze.

Sprzęgło nie ślizga się, dobrze bierze.

Jakieś pomysły, rady?
Pozdrawiam.

bobekos:
Może łożysko oporowe się wyrobiło. Ja w swoim miałem wycie podczas cofania i ruszania najczęściej. Wymieniłem kompletne sprzęgło (valeo) i spokój.

adiszek:
No ja najczęściej mam właśnie na wstecznym - będę kombinował z łożyskiem ew. włożę właśnie nowe sprzęgło Valeo jeśli okaże się, że to jest problem.
:)

Jeśli dojdę do tego co to jest, to dam znać  :mrgreen:

Druga sprawa - czy można tak jeździć?

bobekos:
czy można jeździć? Ja bym starał się usunąć przyczynę bo sam nie lubie jeździć nie pewnym autem...? :)

adiszek:
Wiadoma sprawa - w sobotę jadę na wymianę klocków hamulcowych z tyłu...
Chodzi mi o to, czy te 3-4 dni można 'objeździć' te +/- 100km czy lepiej niech auto stoi pod domem?

Bo tak czy siak w sobotę poproszę mechanika o sprawdzenie co to może być i jak najszybciej będę chciał usunąć ową usterkę.

PS - Do siego roku ;) !

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej