Autor Wątek: [i30 FD] czujnik cofania orginał i30 CW jak podłączyć?  (Przeczytany 11193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fenster0

• Gość
[i30 FD] czujnik cofania orginał i30 CW jak podłączyć?
« dnia: 26 Grudzień 2015, 18:32:02 »
Witam mam pytanie bo zauważyłem że jeden z 3 czujników nie działał w mojej i30 CW. Postanowiłem to sprawdzić co się okazało jeden byl trochę rozwalony (patrz foto) i tu moje pytanie jak to połączyć aby nie zniszczyć czy ktoś wie? Jak wpisać z jednej strony mamy 2 kabelki czarny i czerwony a z drugie 4 kabelki czarny, czerwony,zielony i niebieski...... ;/ dziwna sprawa może ktoś z Was coś wie ;)

Pozdrawiam i Wesołych Świąt ;)

fenster0

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudzień 2015, 22:06:42 »
dziękuje a tak po polsku jesteś w stanie opisać;)  bo za dużo nie rozumiem z tego rysunku ;)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudzień 2015, 18:00:45 »
Czarnymi strzałkami oznaczyłem wtyczki od czyujników F30-L, F30-C, F30-R.  

Sensor power to zasilanie czujnika, sensor ground to masa.

TX i RX to sygnał z czujników.

Na drugiej stronie z linku jest opis pinów wtyczek F30- , a na schemacie są numery 1, 2, 3 , 4 (piny z wtyczek F30) do których są podłączone przewody z zaznaczeniem kolorów L-niebieski, G- zielony, R-czerwony, R/B-czerwono-czarny, P-różowy, W-biały, Y-żółty.

Dwa przewody cienkie (czerwony i czarny) to jest okablowanie wewnętrzne czujnika. W czujniku musi być podłączenie na cztery przewody z tymi "zwłokami" czujnika to za bardzo już nic nie zrobisz.

Jak podasz vin to napiszę jaki jest numer oryginalnego czujnika.

fenster0

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudzień 2015, 22:50:49 »
hmmmm.... jeszcze raz dzikuje. Z tego co rozumiem czujnik jest uszkodzony jak niby mial bym polaczyc 4 kabelki z dwoma ;/

[ Dodano: 2016-01-09, 01:41 ]
ok wiec tak odłączyłem ten jeden tylko teraz sprawa wyglada tak ze po wł wstecznego zaamiast jednego pikniecia mam 3. I czujniki dzialaja ale nie dajac sygnnalu zbliżania sie do przeszkody tylko jak juz jestem na 10cm od niej czestym pikaniem. Jakiś tryb awaryjny sie włączył? I drugie pytanie czy mge czujniki zamieniać miejscami np majac rozwalony lewy czy moge zamienić ze srodkowym? tak aby nie miec tylko tego w srodku a boczne zeby dzialaly?

fenster0

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Styczeń 2016, 12:32:52 »
w takim razie skad bede wiedzial który jest który nawet chcac kupic jesli na naklejce niema oznaczenia ;/

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Styczeń 2016, 13:46:53 »
Bardzo przepraszam źle spojrzałem i nastąpiła pomyłka wszystkie czujniki są takie same (można zamieniać miejscami) i mają numer części  95700-L110XXX (widać go na Twoim pierwszym zdjęciu). XXX oznacza kod koloru nadwozia. Kod można uzyskać po wpisaniu tutaj http://hyundai.afora.ru/eur/ numeru vin i odczycie w linii Внутренняя окраска:

fenster0

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Styczeń 2016, 16:13:41 »
nic sie nie dzieje ;) tak jak pisalem mam w takim razie problem tzn mialem uszkodzony lewy czunik jak na zdjeciach. Ale 2 czuniki dzialaly tzn zblizajac sie do przeszkody czestotliwoscia pikania  zawiadamialy jak blisko jestem przeszkody. Podmienilem czujniki tak aby srodkowy byl uszkodony i teraz zaczely sie problemy tzn juz przy wl wstecznego informuje mnie 3 krotnym pikaniem o wl go i jest brak informacji czestotliwoscia pikania o zblizajacej sie przeszkodzie. Jak dojade na odleglosc okolo 20cm zaczyna sie bardzo czeste pikanie. Zna ktos rozwiazanie problemu? Jakis reset ustawien czy cos? Jesli tak to gdzie?

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Styczeń 2016, 16:09:44 »
Tutaj będziesz miał problem.
Bo jeżeli jest to takie same rozwiązanie co w i40 to konieczna jest wymiana wadliwych czujników.
Teoretycznie nie powinny mieć na siebie wpływu, a w rzeczywistości jeden padnięty prowadzi do uszkodzenia kolejnego. Potrafi uszkadzać lub "przeszkadzać" innym.
Wymiana uszkodzonego na sprawny jest skuteczna ale z czasem reszta też pada.
Kilkukrotnie wymieniałem z przodu i z tyłu.
Elektryk w ASO na moim przykładzie przekonał się że lepiej wymienić komplet bo jeden uszkadza drugi i po wymianie drugi potrafi uszkodzić ten pierwszy.
Totalna paranoja ale mam to przećwiczone. Nie koniecznie u Ciebie będzie tak samo i może przy odrobinie szczęścia wystarczy wymienić jeden uszkodzony.

P.S.
Może odłączenie jest lepszym rozwiązaniem, czy wogle centralka świruje bez czujnika ??

fenster0

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Styczeń 2016, 19:31:08 »
co mi tu nie pasuje bo jesli czujnik byl rozwalony i chodzil i dopiero po zamianie miejsc zaczął świrować to cos jest nie tak ;/ wiem najlatwiej zamienić tak jak bylo na swoje miejsce tylko ze to wiąże się z sciaganiem zderzaka a to troche czasu i pracy kosztuje ;/

[ Dodano: 2016-02-17, 13:54 ]
panowie a gdzie znajduje sie centralka czujników może jakiś reset czy coś pomoże

Offline Figrob

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Wrzesień 2017, 21:09:47 »
Paliwo: ON
Silnik: D4FB - 1.6 16V R4 CRDi

#50   Wysłany: 2017-09-07, 21:09      
Witam, mój samochód to Hyundai I30 CW 1.6 CRDi 2010r. wyprodukowany w czechach. Numer VIN: tmadc81sabj050562.

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem dołożenia oryginalnych czujników parkowania jakie były montowane w tych samochodach. Korzystając ze strony: http://epc.japancars.ru wiem że oprócz wiązki czujników (91880-2R020), czujników (np. 95700-2L110), modułu czujników (95700-2L000) będę potrzebował jeszcze wiązki elektrycznej (np. 91502-2R440). Z tego co widzę w moim modelu znajduje się wiązka o numerze 91502-2R480 i nie posiada wyprowadzenia na czujniki.

Czy ktoś z Was montował już oryginalkne czujniki i może mi podpowiedzieć jak organoleptycznie sprawdzić gdzie znajdują się wyprowadzenia na w/w moduł? Odkręcałem u siebie tapicerkew bagażniku po lewej i prawej stronie i nic nie znalazłem. Być moze za słabo szukałem :-D

Czy jeśli nie ma tego wyprowadzenia jakie są realne szanse na wymianę/zakup tej wiązki? Może wystarczy dołożenie instalacji stricte pod ten moduł? Ewentualnie czy pasuje wiązka z Ceeda?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Wrzesień 2017, 21:51:36 »
Już usunąłem post.

W oryginale w kombi są trzy czujniki, centralka jest umieszczona z tyłu po lewej stronie (zdjęcie 2), dodatkowo potrzebny jest buzzer pik pik.

Nie masz instalacji i musiałbyś: wymienić instalacje podłogi (demontaż wykładziny) dołożyć buzzer, centralkę, czujniki, wiązkę zderzaka.

W wersji bez wymiany wiązki podłogi trzeba pociągnąć jeden przewód (stałe +12V) od skrzynki bezpieczników (z lewej strony kierownicy) do bagażnika.

Reasumując wszystko to nieopłacalne i lepiej kupić jakiś gotowy zestaw.

Offline Figrob

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Wrzesień 2017, 08:46:49 »
Wielka szkoda, faktycznie jest to nieopłacalna sprawa.

Temat upadł, podobnie jak sprawa tempomatu :-) Serdecznie dziękuję za pomoc :-)

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Wrzesień 2017, 18:37:30 »
Cytat: "Figrob"
Wielka szkoda, faktycznie jest to nieopłacalna sprawa.

Temat upadł, podobnie jak sprawa tempomatu :-) Serdecznie dziękuję za pomoc :-)

ja założyłem niefabryczne i wyglądają lepiej niż fabryczne.

Gdyby temat Cię jednak dalej interesował, to tutaj masz link do tematu demontażu zderzaka, tam jest zdjęcie czujników w moim zderzaku.