Forum > Accent
jakie opony :)
Cendra:
nie chce mi się wierzyć, że ktoś naciągał 13'' na felgi 14''... taki wulkanizator to idiota :shock:
chris.fm:
sorki dla wszystkich za niewłaściwe sformułowanie mojej odpowiedzi. prawidłowo i w skrócie.
Zimowe mam: 175/70R13 opony +felgi
Letnie 175/70R14. opony + felgi
opony z felgami 14 mieszczą się w nadkolu nic nie obciera tylko wulkanizator mi powiedzial że 14 które mam to nie za bardzo zamiennik do tego auta. Faktycznie na tych 14 z letnimi (dębica:_))) autko troche pływa i jest podatne na podmuchy na przy mijaniu cięzarówy na A4. Na zimowych 13 tego problemu nie mam. Pozdrawiam i jeszcze raz sorki.
vesoly:
Teraz wszystko jasne. Myslę, żep owodem nie jest tutaj akurat 13" czy 14" bo to nie ma znaczenia.
Ma znaczenie to, że opony są 175/70R13 i 175/70R14 a dokladnie roznica miedzy nimi.
Chodzi o to, że ten samochód na oponach letnich jest wyższy o połowę różnicy wysokości opony czyli o jakieś 15mm. Wiem, że to niby nic ale jak jak niektórzy jarają się, że obniżyli wózek o 40mm to myślę, że w drugą stronę też te różnice będą tylko mniej radosne :D
A po drugie to Dębica. To też może wpływać negatywnie na trzymanie się drogi.
I ostatnia rzecz - nie masz za słabo napompowanych opon? Warto to sprawdzić.
chris.fm:
Witajcie. Wczoraj dokonałem zakupu. Po doradzeniu przez wulkanizatora założyłem DAYTON 185/60 r14. Te spisuję się o niebo lepiej niż poprzednie. Wszystko ładnie weszło, nigdzie nie uciska. Oponki podobno dobre. po\drawiam
sztygar:
Odkopuję temat bo mam, może i śmieszne pytanie, kontunujące wątek. Mianowicie czy rozmiar opony (czyli większy niż fabryczny 155/80R13) ma wpływ na prowadzenie pojazdu?
Nawigacja
[#] Następna strona