Autor Wątek: [Accent LC] Ślizgające się sprzęgło. Czy konieczna jest wymi  (Przeczytany 5443 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wolfzan

• Gość
Dopiero co zacząłem jeździć tym przypadkowo nabytym wozidłem. Przebieg to 147 000. Ostatni rok auto stało. Niestety obawiam się, że sprzęgło jest do wymiany, bo "bierze" bardzo wysoko, a poza tym trzeba po wysprzęgleniu delikatnie dodawać, gazu, bo praktycznie po wciśnięciu gazu obroty idą do góry bardzo szybko, a auto nie przyśpiesza. Przy redukcji biegu z czwartego na trzeci czuć jak skrzynia haczy.

Czy to na pewno sprzęgło do wymiany czy da się coś innego z tym zrobić?

koziar123

• Gość
[Accent LC] Ślizgające się sprzęgło. Czy konieczna jest wymiana?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudzień 2015, 15:03:05 »
Kolego,
nie wiem jak reszta, ale ja mam ten sam problem z wbijaniem trzeciego biegu, z drugiego, za każdym razem (chyba, że zrobię to baardzo delikatnie) skrzynia mi zgrzyta. Tak samo jest jak chce z czwórki zredukować na trzeci bieg- musi lekko zgrzytać. Myślisz, że to sprzęgło?

Tom

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Styczeń 2016, 22:14:17 »
to, że wysoko bierze i skrzynia haczy to nic nadzwyczajnego. Te auta tak poprostu mają, że skrzynie haczą. Accentem LC jeździłem 6 lat i nie wymieniałem ani sprzęgła ani też nie robiłem nic przy skrzyni. Z czasem nauczyłem się tym wozidłem jeździć, że mi mniej zgrzytała... Sprzedałem z przebiegiemn 193 tys km -jeden z najwyższych w Polsce na Alledrogo :D i chodziło bez napraw.
Jak oddawałem w rozliczeniu to sprzedawca z salonu stwierdził, że to niemożliwe żeby ten samochód miał 15 lat i prawie 200 tys nalotu :D

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Styczeń 2016, 09:58:25 »
W moim x3 tez sprzęgło zachowywalo sie podobnie.
W celu weryfikacji sprzęgła udaj sie na drogę ktora ma duże wzniesienie. Rozpedz sie do 50-60km/h wrzuć najwyższy bieg i daj pełny gaz jak auto będzie powoli przyspieszać a obroty szybko do góry idą to sprzęgło masz do roboty.
W hyundaiu  normalne jest to ,ze sprzęgło w okolicach 140tys km siada.

Plus jest taki ,ze sprzęgło jest tanie i roboty nie ma z tym dużo -ja zrobiłem to w ciagu 4-5h. Moje sprzęgło kosztowalo mnie 200zl po zniżkach. Kupiłem maxgear ale w opakowaniu bylo sprzęgło bodajże luka lub sachsa

I nie zwlekaj z wymianą sprzęgła bo możesz spalić koło zamachowe i wtedy masz dodatkowe koszta.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Styczeń 2016, 20:35:36 »
Cytat: "niebieskiultras"
W hyundaiu  normalne jest to ,ze sprzęgło w okolicach 140 tyś km siada.

To jest oczywiście obiegowa opinia lecz można wysnuć taką konkluzję że w autach marki Hyundai poprzedniej generacji ten element był trwalszy, ale to już wynika z ogólnoświatowych tendencji.

Z tym Maxgear to mnie zaskoczyłeś bo przecież co nie otworzysz to PHC Valeo.

alien125

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Styczeń 2016, 08:35:51 »
Cytat: "niebieskiultras"
W hyundaiu normalne jest to ,ze sprzęgło w okolicach 140tys km siada. [...]W moim x3 tez sprzęgło zachowywalo sie podobnie.

Myślę, że w dużej mierze na żywotność sprzęgła ma styl jazdy. Mój X3 ma 140 dopiero co przekulane, a sprzęgło to jedna z niewielu rzeczy, które nie wymagają naprawy.

A tak profilaktycznie. niebieskiultras, Możesz powiedzieć gdzie dorwałeś sprzęgło za 200zł? Z tego co szukam ceny zaczynają się od 300. Wymieniałeś samą tarczę czy z dociskiem?

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Styczeń 2016, 15:27:52 »
Raczej głupotą by było aby nie wymienić kompletu. Za dużo roboty aby ryzykować i pozornie oszczędzić.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Styczeń 2016, 19:46:15 »
Wujek ma zniżkę 45% w autopartnerze :D dlatego dałem 200zl

Ja sprzęgło robiłem w czerwcu 2014. Nie pamiętam dokladnie co bylo w kartonie ale na pewno nie bylo to valeo czym tez bylem zdzwiony.
Wyglądało podobnie do produktów Sachsa
W zeszłym roku sprzedałem moje x3 znajomemu co potrzebowal auta do jazdy codziennie 5-10km.
Teraz mam subaru :)

Taka ciekawostka w zestawie dwumasy z maxgeara do opla astry 1.7 cdti bylo oryginalna dwumasa  i oryginalne sprzęgło z logiem GM

[ Dodano: 2016-01-29, 19:48 ]
W maxgerze nie ma reguły co do czesci w opakowaniu bo w jednej serii trafisz produkt valeo a w drugiej juz masz np aisina.

multidzon1

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Luty 2016, 14:39:03 »
Na dłuższą ,mete nie pojeżdzisz. Wymień , szkoda się męczyć.