Forum > Tucson JM
komputer do Tuska - czy ktoś używa?
spry:
--- Cytat: "bartekzg" ---Czy ktoś z Was posiada kompa do Tucsona i podłącza do samochodu.
Myślę czy nie kupić kabelka i softu do laptopa. Warto?
--- Koniec cytatu ---
Nie napisałeś co chcesz badać :-P .
Jeśli chcesz odczytać błędy serwisowe oraz wszystkie parametry silnika -wystarczy jakiś Turbo Gauge włączony w gniazdo diagnostyczne.ja to podłączyłem bo strasznie mi brakowało wiedzy :jaka mam aktualnie temperaturę cieczy chłodzącej.Teraz wiem :mrgreen: ,mogę z kilkudziesięciu parametrów jednocześnie oglądać 4.ja ustawiłem sobie:temp,obroty,napięcie ładowania i zużycie paliwa.
bartekzg:
--- Cytat: "zbyh" ---Jeżeli to interfejs typu ELM 327 i jego pochodne to sobie odpuść. Urządzenie te po mimo dołączonych tam programów i zapewnień sprzedawców tego cuda że obsługuje większość aut na naszym rynku tak naprawdę z rzadko z którym może nawiązać połączenie.
--- Koniec cytatu ---
próbowałeś? czy to opinia zasłyszana?
własnie o takim czymś myślałem.
--- Cytat: "spry" ---Nie napisałeś co chcesz badać .
--- Koniec cytatu ---
właściwie to chciał bym odczytać błędy, mieć możliwość sprawdzenia działania np. świec żarowych, parametrów pracy silnika - nic szczególnego.
Znajomy pożyczył kompa i podłączył do turana. Odczytał, usunął błędy dzięki czemu uruchomił dodatkową nagrzewnice (mini webasto) i praktycznie jednym kliknięciem ustawił dzienne światła - teraz świeci mu tylko przód i gaśnie jak zaciąga ręczny :)
spodobało mi się i dlatego pytam
zbyh:
--- Cytat: "bartekzg" ---próbowałeś? czy to opinia zasłyszana?
--- Koniec cytatu ---
Niestety przekonałem się osobiście. Też zasugerowałem się tym że można odczytać kody błędów w Tucsonie itp, ale nie mogę się połączyć. Poczytałem trochę w internecie na temat tego urządzenia i niestety opinie są podobne. A nawet jak uda się połączyć to z tym mini programem nic specjalnego nie zrobisz no chyba że kupisz licencję do szerszego oprogramowania. To jest tylko moja opinia i każdy może spróbować sam, być może się uda. Ja twierdzę że szkoda kasy.
albert:
Posiadam interfejs ELM 327 i jak na razie gawędzi z Gackiem i jest chętny do współpracy. ;-)
spry:
--- Cytat: "bartekzg" ---
właściwie to chciał bym odczytać błędy, mieć możliwość sprawdzenia działania np. świec żarowych, parametrów pracy silnika - nic szczególnego.
Znajomy pożyczył kompa i podłączył do turana. Odczytał, usunął błędy dzięki czemu uruchomił dodatkową nagrzewnice (mini webasto) i praktycznie jednym kliknięciem ustawił dzienne światła - teraz świeci mu tylko przód i gaśnie jak zaciąga ręczny :)
spodobało mi się i dlatego pytam
--- Koniec cytatu ---
Touran i Tucson mają zupełnie innej filzofii rozwiazania elektryczne i inne komputery.Np :aby podlaczyć wiazkę haka holowniczego w Tucsonie,wystarczy kable ciąć i łączyć.W Touranie-nie ,i dodatkowa elektronika i ingerencja w komputer,oczywiście nic wielkiego ale to pokazuje ,że moze nie być analogii.
po drugie:nie ma co za bardzo liczyć na błędy serwisowe.
Jeden bład wskazuje na niesprawność jakiegoś systemu a nie konkretnego elementu.Poza tym masa usterek nie daje błędu.
Nawigacja
[#] Następna strona