Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Jaka jest procedura wymiany oleju w skrzyni au

<< < (4/5) > >>

kosmos2011:
Filtr jest wewnątrz skrzyni i podlega wymianie tylko przy jej rewizji.
.
.
.

powell:
Znalazłem ciekawy filmik, na którym gość przedstawia swoje rozważania na temat wymiany oleju w ASB

//www.youtube.com/watch?v=o690DovjDAc

Warto obejrzeć, jeśli ktoś zna angielski. Poruszone zostały m.in. dwie sprawy:
1. Dlaczego niektórzy twierdzą, że zmiana oleju w skrzyni może ją uszkodzić
2. Jeśli się już zdecydujemy na wymianę, to jak to zrobić (statycznie, czy dynamicznie - flush)

Konkluzja była następująca:
Nowy olej do ASB ma właściwości czyszczące i potrafi rozpuszczać zanieczyszczenia w zalegające w zakamarkach skrzyni (zobaczcie te małe kanaliki pokazane na filmie!). Jeśli olej nie był długo wymieniany, może się zdarzyć, że zanieczyszczenia zostaną wypłukane z jednego miejsca i zatkają coś innego. MOŻE się tak zdarzyć, ale nie musi. Autor filmu sugeruje, że jeśli w skrzyni olej jest już mocno przepracowany (ciemno-brązowy, śmierdzi spalenizną), to raczej należy go wymieniać statycznie. Jeśli zaś jest w miarę ładny - jasnobrązowy - to można dynamicznie.

Jeśli już o tym było, to przepraszam :-)

BTW: mój olej jest cały czas różowawy, więc chyba go poprzedni właściciel wymieniał. Natomiast mam spory kłopot z ustaleniem jego poziomu - nie mogę znaleźć konkretnego miejsca na bagnecie  :oops: Sprawdzam na płaskim terenie, w trybie "N".

guja:
Panowie , jestem przed wymianą oleju i mam dylemat.
Zakład który mi polecają chce mi zalać skrzynie Ravenolem Dextron VI . Ponoć jest "lepszy" i w pełni mieszalny z naszym ATF MM SP-III .
Mam pewne obawy aby nie przedobrzyć - może zastosować wszędzie opisywany CASTROL ATF MULTIVEHICLE ?

guja:
Ktoś coś podpowie - czeka mnie wymiana niedługo :(

Piotrek79:
Dobrze ci mówią.
Lej Ravenola bo to bardzo dobre oleje.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej