Autor Wątek: jak zabezpieczyc antene przed zima  (Przeczytany 2508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kamil271988

• Gość
jak zabezpieczyc antene przed zima
« dnia: 18 Listopad 2008, 21:32:39 »
Hejka mam pytanko jak mozna zabezpieczyc antene przed zimą zeby nie spalic silniczka.
Czy da sie ja jakos na czas zimowy odlaczyc zeby sie nie chowała?? Jak tak to jak to zrobic
pozdrawiam

---
Brt85: Poprawa błędów ort. Czasami warto użyć kilku przecinków, będzie się łatwiej czytać.

roofus

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopad 2008, 23:24:03 »
tez mam antenke elektryczna, w czasie zimy musisz ja czesto smarowac preparatami wypierajacymi wilgoc.

tictac

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopad 2008, 07:11:17 »
To widzę że istnieją plusy braku anteny elektrycznej :)
W takim razie poczekam z montażem jak zima sobie pójdzie...

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopad 2008, 08:05:18 »
Cytat: "Kamil271988"
Czy da sie ja jakos na czas zimowy odlaczyc

Witam. Problem polega na tym, że po odłączeniu anteny elektrycznej od napięcia będzie ona cały czas zamknięta. Trzeba by pozbawić napięcia antenę podczas włączonego radia, wówczas się nie schowa. Ja posiadam Hyundaie z elektrycznymi antenami od 1999 roku i do tej pory żadna antena się nie spaliła. Polecam do konserwacji smarujące odmrażacze do zamków, poza tym polecam przecieranie mokrej anteny przed wyłączeniem radia po zakończonej podróży. To wbrew pozorom pomaga i pozwala cieszyć się z posiadania bądź co bądź gadżetu. Pozdrawiam Igor.

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopad 2008, 09:07:28 »
Mały problem. Czasami wytrzeć, przesmarować. Odłączenie na zimę to chyba zły pomysł. Jeżeli nie będzie normalnie pracować to później mogą być kłopoty. Ja mam zainstalowaną od dwóch lat taką uniwersalną za 60 zeta i śmiga lato zima bez problemów.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopad 2008, 09:55:10 »
Cytat: "cezary46"
Odłączenie na zimę to chyba zły pomysł.

Witam ponownie. No nie jest to najlepszy pomysł, choćby z uwagi na potencjalne uszkodzenia mechaniczne ( powodowane niejednokrotnie przez osoby trzecie ). Mechanicznie przy odpowiedniej konserwacji wysunięta antena powinna bez problemu przetrwać sezon zimowy, ale trzeba pamiętać o konserwacji, bo to mimo wszystko nie jest kawałek drutu ( woda wcieka przez szczeliny do wnętrza konstrukcji teleskopowej ). Pozdrawiam Igor.