Forum > Accent

Drastyczny spadek mocy przy włączonej klimatyzacji

<< < (3/4) > >>

Witek:
Tak, w Atosie jest 1.0

Vex:
Zawsze tez z jakiegos powodu klima moze stawiac zbyt duzy opor.
A co sie dzieje na wolnych obrotach i wlaczeniu klimy ? :) Jakby mialbyc drastyczny spadek mocy to by silnik zgasl dysponujac kilkoma kuniami.

Roman_d:

--- Cytat: "Vex" ---A co sie dzieje na wolnych obrotach i wlaczeniu klimy ? :) Jakby mialbyc drastyczny spadek mocy to by silnik zgasl dysponujac kilkoma kuniami.
--- Koniec cytatu ---

Nie wiem jak jest w innych modelach ale u mnie na wolnych obrotach po załączeniu klimy silnik automatycznie ma podnoszone obroty tak o około 300. Podobnie jest jak włączę ogrzewanie tylnej szyby i wszystkie światła.

wlad:

--- Cytat: "kesser" ---Chyba tylko w dieselkach nie jest odczuwalne włączenie klimy. Czasem jak jadę na klimie i chcę wyprzedzić to się śmieję, że włączam turbo czyli wyłączam klimę ;-)
--- Koniec cytatu ---

oj jest,przynajmniej w moim.wczesniej w accencie tez pod gorke czy przed wyprzedzaniem wylaczalem klime.
zreszta pamietam,ze MB spinter 312 pod duza gore z klima tez mial problemy.mowie tu o klimie w wersji autobusowej-na cala zabudowe.

Jarek:
Wytłumacz w takim razie po co w procedurach regulacji wolnych obrotów jest umieszczone:
1. wyłączyć wszystkie możliwe odbiorniki elektryczne( reflektory, ogrzewanie tylnej szyby, itd...)
2. wyłączyć klimatyzację
3. ustawić koła do jazdy na wprost (w układach ze wspomaganiem)

i jeszcze parę innych, poza tym dużo zależy od czujnika napięcia akumulatora

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej